Mielőtt elítélnél egy generációt, hallgasd meg az ő véleményüket is! | kidsnews.hu - | TEDxDanubia

Megosztás
Beágyazás
 • Közzététel: 2018.dec.20.
 • „Tizenéves fiatalok vagyunk. Mit gondoltok vajon rólunk? Higgyétek el minket is érdekel a világ, de nem biztos, hogy a felnőttek tapasztalatán keresztül szeretnénk megismerni azt, hanem a saját tapasztalatunkon keresztül. Tisztában vagytok azzal például, hogy egy fiatal mire is használja valójában a telefont amikor nyomogatja és evés közben is pittyeg? Tényleg gyakran lógunk a gépen, de vajon ilyenkor kivel és miért tartjuk a kapcsolatot? Biztos, hogy a mai fiatalok nem olvasnak és nem műveltek? Vagy csak más könyvek kötnek le bennünket, mint gondoljátok? Mi van, ha másképp látjuk a világot, mi van, ha másképp látunk dolgokat és csak elzárkózunk azelől a világ elől, amit ránk erőltetnek?
  Mielőtt elítélsz egy egész generációt, hallgass meg minket is!
  A XXI. század kulcsszava az együttműködés, de hogy leszünk erre képesek, ha nem ismerünk fel két dolgot: azt, hogy partnernek tekintjük a velünk együtt élőket és hogy mind mintákat követünk. Ha azt akarod, hogy intelligens legyen a gyermeked, kezdd vele, ne csak kérdezd, ne csak halld, hanem hallgasd is meg, amit válaszol. Hiszen szavakat és történeteket csak együtt tudunk írni: X-ek Y-ok és Z-k.”
  A kidsnews.hu szerkesztőségében 30 eltökélt tizenéves dolgozik azon, hogy cikkeiken keresztül értéket teremtsenek, a Z generáció számára egyfajta hidat képezve a felnőtt és a felnövekvő nemzedék között. Öt fiatal szerkesztő - Papp Júlia, Orbok Réka, Borsodi Eszter, Solymosi Máté és Juhász Gréta - mesél az őket sújtó sztereotípiákról. Az oldal alapítója és ötletgazdája, Braczkó Szilvia pedig róluk beszél, és arról, hogy valóban milyen is tizenévesekkel dolgozni. A kidsnews.hu szerkesztőségében 30 eltökélt tizenéves dolgozik azon, hogy cikkeiken keresztül értéket teremtsenek a Z generáció számára egyfajta hidat képezve a felnőtt és a felnövekvő nemzedék között. Öt fiatal szerkesztő - Papp Júlia, Orbok Réka, Borsodi Eszter, Solymosi Máté és Juhász Gréta - mesél az őket sújtó sztereotípiákról. Az oldal alapítója és ötletgazdája, Braczkó Szilvia pedig róluk beszél, és arról, hogy valóban milyen is tizenévesekkel dolgozni. This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at www.ted.com/tedx

Megjegyzés • 486

 • Pie Pinter
  Pie Pinter 11 órája

  Itt az a kérdés miért nem akartok tanulni a kritikából?
  Talán ahhoz is fel kellene nőni?
  Nem a telefonról van szó...
  Még ti inteligensebbek sem veszitek észre? Vagy elgondolkodsz a kritikán...vagy még nem vagy azon a szinten...sajnos...ez nem tanulmányi átlag függő.

 • Adela Kinga Boros

  Fantasztikus! Le a kalappal!

 • _ NoobGang_
  _ NoobGang_ 19 napja

  Máté vagyok 14 éves és ez egy faszság

 • sztellanora
  sztellanora 24 napja

  A 7. percnél előkerül a "jó és a rossz küzdelme". Erre az előadó egyik irodalmi példaként felhozza a Harry Pottert, ami viszonylag jól szemlélteti ezt az (egyébként meglehetősen bárgyú, gyakran tribalista alapokon nyugvó) alapkoncepciót. Ám nem világos, hogy a valódi háborúkban (pl. az előadásban említett Egri csillagok kapcsán) ki a "jó" és ki a "rossz". Egy háborúban ugyanis csak szemben álló felek vannak. Legföljebb agresszorról és védekező félről beszélhetünk, de akkor is érdemes utánanézni, hogy az agresszor miért támad más népekre (pl. túlnépesedésből fakadó belső feszültségek levezetése). A törökök sem puszta "gonoszságból" támadtak Európára anno; megvoltak a demográfiai és geopolitikai okai.
  Eleve van egy komoly gond a "rossz" vagy "gonosz" megnevezéssel, mivel könnyen a propaganda, dehumanizálás és démonizálás eszközévé válhat (akár egész népcsoportok esetén, a kollektív bűnösség mentén). A valóságban legföljebb azt az egyént nevezhetnénk "rossznak" vagy "gonosznak", aki szándékosan rontja egy adott társadalom életminőségét (pl. rövidtávú önös érdekei miatt), ráadásul pontosan tisztában van azzal, hogy tettei mit okoznak, csak nem érdekli (mert mondjuk pszichopata, ezért képtelen az empátiára, és nincs bűntudata, de az meg igazából nem az ő hibája, így a büntetésnek itt sincs értelme, legföljebb a társadalomtól való elzárásnak, hogy ne árthasson). Az emberek többsége azonban jószándékú, legföljebb nincs teljesen tisztában tettei összes következményével, vagy nem ismernek olyan módokat szükségletei kielégítésére, amik nem akadályoznák mások szükségleteinek kielégülését. (Tudj meg többet: erőszakmentes kommunikáció).

 • gatu 4.4
  gatu 4.4 27 napja

  Oszt ez ki a faszt érdekel

 • Szabó Benjámin
  Szabó Benjámin Hónapja +2

  Mint ahogy a bezzegamaifiatalok duma úgy a generációk köpködése sem változott. A 40 éves arcoskodó nagy gyermek azt mondja, hogy neki ne dumáljon vissza egy tizenéves, az ittlévő tizenévesek pedig játszák a jó gyereket a megfelelési kényszerükben.
  Az előadás TERMÉSZETES, hogy általánosított, mert egy teljes társadalmi jelenséget nem lehet 15 percben, se 15 órában bemutatni.

  Akinek nem inge...ugyebár...
  A telefon, a könyv, a tanulás, az átlagtól való eltérés mind csak példák voltak - remekül szemlélteti a helyzetet, hogy mindenki a számára érzékeny pontot emelte ki a hozzászólásokban - minthogy 2-3-szor végighallgatta volna és az egészére figyelt volna az előadásnak.

 • Laszlo Nagy
  Laszlo Nagy Hónapja

  Laci vagyok és 40 elmultam. És félelmetes azt hallgatni 15 percen kersztül, hogy egy függöség miért hasznos. Mikor lépnek fel az alkohol és nyugtato függök is, hogy fogadjuk el és értsük meg öket?
  Ezek a szegény fiatalok csupán önigazolást keresnek arra, amivel nem tudnak vagy nem akarnak szembesülni.
  Az ember generáciorol generáciora távolodik el önnön emberi mivoltától. Elfelejtünk így embernek lenni...... az online világ nem az ember igazi világa. Messengeren barátokat tartani nem egyenlö a valodi barátsággal, a valodi világ nem potolhato ki az online térrel. És ma ez történik.
  Könyörgöm ne magyarázzuk meg a károsrol, hogy az jo......
  Ezért van végveszélyben a Föld bolygó is mert sokan ezt teszik ma.

 • Jég Farkas
  Jég Farkas Hónapja +1

  Én szeretem a fiatalokat. Megismertem a gyermekeim barátait, elfogadtam őket a maguk kis hülyeségével, de azzal is ,hogy értelmesek, és okos gyerekek. Büszke vagyok a fiaimra, akik keményen dolgoznak, és az élet komoly kérdéseivel foglalkoznak. Úgy gondolom, ha mi megadjuk nekik a tiszteletet, ők is meg fogják. Legalábbis a többség.

 • Ábel Szilveszter Tócsik

  Átlag feletti IQ-val rendelkezem (egy teszt szerint, ez nem büszkélkedés). Mégis egy csomót lógok az interneten, mert betegségeim miatt nem nagyon megyek utcára. Miért nem lehet összekötni az okosságot a neten lógással? Én nagyon szeretek olvasni, de aki nem szeret, annak egyszerűen nem kell olvasni!

 • Flower Wild
  Flower Wild Hónapja +1

  a legjobb baratnom 220kmre lakik tolem, orulok ha egy evben tudok vele talalkozni 10-15 alkalommal. termeszetesen sokat fogom nyomkodni a telefonom hiszen ez az egyetlen eszkoz amivel tarthatom vele a kapcsolatot. remelem senki nem varja el hogy levelezzek vele. szemelyeben olyan emberre es baratra tettem szert mint sokan soha egesz eletukben. nem fogom leepiteni az egyik legertekesebb kapcsolatomat az eletemben mert a tarsadalom olyan normakat allit fel velem szemben amik ezt kovetelnek. halas vagyok az internetnek es szeretem is azt meg ha ettol egy bunko telefonmanias kamasznak is titulal mindenki... (ettol fuggetlenul vannak normalis emberi kapcsolataim csaladom baratok mielott barki belekotne)

 • Rajnai Máté
  Rajnai Máté Hónapja

  Mekkora lázadók a kurva életbe

 • tanna0051
  tanna0051 Hónapja

  Hat ez cringe volt

 • Katalin Gyöngyi Kulcsár Bancsi

  Juj,Egri csillagok,pont olyan,mint a Harry Potter,csak más csomagolásban,mert mindkettő a jó és gonosz harcáról szól.Mégegyszer,juj és jajaj.

 • Bence Harangozó
  Bence Harangozó Hónapja

  Ezek a mai fiatalok! Bezzeg az én időmben nem voltunk telefon függők! Mi mind bekockultunk a gép előtt és játszottunk. Na meg a foci... jah kimentünk futni a fifa világába. Ehh a mai fiatalok meg mindig telóznak. :( Az előttem lévő generáció meg mindig TV-zett, meg az azelőtti is. Minden korosztálynak megvan a maga függősége. Igaz, hogy nem tisztelnek senkit se, de melyik generáció volt olyan, amelyikben minden gyerek tisztelettudó volt. Viszont az előadás hangneme tényleg idegesítő, ezzel nem megértetni fogják a színdarabot, hanem ellenségessé tenni. Összegzésben jó téma, rossz rendező.

 • Eszter Kovács
  Eszter Kovács Hónapja

  Értem mit akartak mondani, inkább a hogyannal van a gondom. Értem, hogy ők most pont lázadó kamaszok, de ha azt akarják bebizonyítani, hogy ők milyen értékes, normális, rendes gyerekek, csak másképp tanulnak, tájékozódnak, tartanak fenn baráti kapcsolatokat, mint az idősebbek az ő korukban, azt lehet, hogy nem ilyen flegma leereszkedő módon kellene tálalni. És főleg nem azok felé a szülők felé, akik nyilvánvalóan vért hugyoznak azért, hogy a kedves kis szemük fénye spanyolul tanulhasson, meg hegedűlni, meg sportolni is járhasson egyszerre. Tudom, hogy a különóra erőfeszítés a gyerek részről is, de a szülő részéről pont úgy erőfeszítés előteremteni ezeket. Azért ha ennyi lehetőséggel vagy körbevéve, ami a világ vagy akár az ország nagyrészének nem az alaphelyzet, (ezt azért jó ha tudod), akkor pont lenne miért hálásnak lenned a szüleidnek. Esetleg előveheted a "jobbik" modorodat, amikor próbálod velük megértetni magad, és akkor ők is nyitottabbak lesznek rá, hogy megértsenek. Esetleg próbálhatsz az ő nyelvükön kommunikálni velük, ami például lehet, hogy a tisztelettel, a normális hangnemmel kezdődik. Biztos vagyok benne, hogy szeretnek, azért dolgoznak annyit, hogy neked több lehetőséged legyen (és van is), mint nekik volt. Ha bizalommal fordulsz hozzájuk egy problémával, biztos megpróbálnak rá időt szakítani, hogy meghallgassanak, elbeszélgessenek veled. Beszélgessetek el a szülőkkel a telefonhasználatról. Az olvasásról. A példamutatásról. A hitelességről. Bármiről amit most itt fölvetettetek. Sajnos nem hiszem, hogy az összes kamasz ilyen tudatos, jelentős részük unatkozó és unott, és csellengő és valóban csak nyomkodja a telefonján a játékot órákig, nem pedig angolt tanul rajta egy angol nyelvű film megnézése által. De örülök, hogy vannak akik értelmesebbre használják, fejlesztik magukat vele. Fejlesszétek a kommunikációtokat ne csak azzal, hogy tudtok sok ember elé kiállni és előadni egy performanszt, aminek mind értjük szerintem az üzenetét, hanem azzal is, hogy azon a nyelven/csatornán közelíts a szülőkhöz, ami tudod, hogy nála pozitív fogadtatásra fog leleni, hiszen ismered, és akkor már tudsz vele ezekről a dolgokról beszélgetni. Szerintem meg is fogja érteni, ha normálisan adod elő. Például mint az a lány, aki kérdéseket fogalmazott meg, amik tulajdonképpen válaszok ;) A 70-80 éves nénikkel a bkv-n meg nem kell foglalakozni, nem kell minden idegennek megértenie mit miért csinálsz, nem kell, hogy mindenki szeressen, hogy mindenki egyetértsen az emberrel. Engedd el. De adott esetben meséld el a nagyszüleidnek ezt. Mert az ő korosztályuk valószínűleg nem érti ezt a kütyüs jelenséget, nem használnak internetet, okostelefont. Gondoljatok bele, 20 éve még nem volt mobiltelefonja szinte senkinek, sem internete otthon, hát ne várjátok el tőlük, hogy ezt a mostani világot megértsék, nekik ez sosem volt az életük része és már nem is lesz az. Elég, ha a közvetlen környezeted barátaid, családod megért. De fontos energiát fordítani arra, hogy ők viszont megértsenek, ahogy te is őket. És úgy érzem, hogy ez a videó valójában ezt a célt próbálta elérni, csak kicsit a hogyanján lenne mit csiszolni szerintem.

 • Tünde Szathmári

  Édes drága jó Istenem, hogy lehet az Egri csillagokat összehasonlítani a Harry Potterrel.. Az Egri csillagok a hazafiságot, a nemzet szeretetét és a MAGYAR történelem nem is akár melyik részét mutatja be! Most azt nézed az Rtlen vagy a TV2n Szulejmán néven, ami török szemszögből van bemutatva! A Herry Potter egy skifi.. fantázia szülemény. Nem mindegy, hogy történelmi regény vagy fantázia regény!

 • Bianka Bencze
  Bianka Bencze Hónapja

  Én nem annyira szeretek olvasni de a herry pottert nagyon szeretem 11 éves vagyok

 • Barbara Hegyi
  Barbara Hegyi Hónapja +1

  Az a baj, hogy rossz oldalról közelítették meg ezt az egészet. Tapasztalatok alapján a mai szülők már nem fognak így vélekedni a gyerekeikről. Hiába mondja nekem bárki, a mai szülők még közel vannak ehez a generációhoz és ezek a gyerekek a szüleiknek mondják ezeket a dolgokat. Ezért teljesen megértem, hogy elindult a szülő-gyerek vita. Nem. Nem ők nekik kellene ezeket mondani mert aki bántja ezt a generációt azok az 50 felettiek ők nem tudják elfogadni, ezt a világot ami most van. Ők azok akik nem tudnak együtt élni a fejlődő világgal. Pedig ők teremtették meg nekünk. Az X generációnak már bem olyan lassú információ áramlás kell mint anno volt. Nekik kell a pörgés. Ahogy az első kislány is elmondta. Basszus a régiek, hogy lettek volna ennyi mindenre képesek? Elmondom sehogy. Van dédim mesélt nekem anno azért vette ki a suliból egy évet mert fájt a feje, ha tanulnia kellet. És nem csinált mást mellette. Már nem annyit várnak el a gyerektől mint régen. Mindenben jobbbak ezek a gyerekek mint az akkori gyerekek voltak. Nyelveket tudnak, több dologra tudnak koncentrálni. És az iskola? Nekik ez az információ áramlás lassú. Egyre többet hallani "az én gyerekemnek elég egyszer elolvasnia és már vágja is" .miért? Mert fejlettebbek. Nem tuggyuk megérteni őket, mert mi tőlünk nem volt ennyi mindenelvárva. Igen is kapja meg az a gyerek a 100 ezrest telefont ha megengethetik a szülei. Mert aki nem így véli, majd rá jön ha gyereke lesz. Nem kell megérteni. El kell fogadni őket!!!!

 • A. A.
  A. A. Hónapja

  "megalájk"!! :)

 • bogi :D
  bogi :D Hónapja

  mar nem azert en is tinedzser vagyok de ezzel a videoval nagyon nem ertek egyet...eleg gaz ahogy mar kb fenyegetoen es szamonkeroen beszelnek a felnottekhez, meg alapbol nagyon eroltetett...

 • Szem Angyal
  Szem Angyal Hónapja

  Csak egy gondolat-lányok, nadrágban.....

 • BIBI Channel
  BIBI Channel 2 hónapja

  9:40 igen nekem is kiskoromban naagyon sokat olvastak nekem este és most IMÁDOK olvasni!!!

 • J. Ivett SSO
  J. Ivett SSO 2 hónapja +1

  Én csak egy valamit utálok, mikor elitélnek:
  Rögtön MINDENT a technikára fognak.
  Pl ma német órán a tanárnő nagyon szigorú
  És kicsit félünk tőle.
  Megkérdezte mi a különbség a muss és a müssen között (az ü)
  És nem mertünk semmit szólni, mert egy rossz szó és 1-es a Naplóba..
  És rögtön elkezdte, hogy: hát és ilyenkor hol a technika? Meg, hogy a technika ilyen és olyan..
  A másik meg mikor a dédmamám azt mondta hogy az Ivettke olyan komoly lett az Internáról (Internet, csak ő így mondja). Mert hogy komoly lettem. Szegény azt sem tudja mi az :/
  És igen, az a szomorú igazság, hogy sok felnőtt azt hiszi, hogy mi semmit nem csinálunk, csak bámuljuk és vesztjük azt észt.
  Én sokszor csillagászati és tudományi dolgokat nézek, nem csak videójátékokat nyomok.
  Néha sokkal jobb neten nézni ilyet, mint hogy a felesleges dolgokat, amiket a suliban tanulunk(van persze sok hasznos dolog is, de sok nem az...)
  :/

  • J. Ivett SSO
   J. Ivett SSO 2 hónapja

   Najó persze vannak azok akik tényleg ilyenek.
   Pl a 14 éves kiscsajok, a nagy TikTok karrierjükkel
   Vagy 0-24 Fortineozó fiúk..

 • Levente Dömösi
  Levente Dömösi 2 hónapja

  Mi volt ez a liberál-förmedvény ? Íme ahogy az öntudatos tudatlanok kioktatnak
  mindenkit, aki mást gondol mint ők. Sokkoló volt, - nem hittem, hogy ilyen súlyos a
  helyzet. Igen, előítéletes vagyok, - mint az antilop, amikor meglát egy oroszlánt. Az
  előítéletesség a túlélés ősi feltétele. Persze mit is várhat az ember !? Az igazi taní-
  tók már régen kihaltak. Korábban mint az itt locsogó fiatalok szülei megszülettek.
  Ki minek gondol, az vagyok annak...
  Ki minek gondol, az vagyok annak…
  Mért gondolsz különc rokontalannak?
  Jelet látsz gyűlni a homlokomra:
  Te vagy magad, ki e jelet vonja.

  S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik,
  Mert fénye-árnya terád sugárzik.
  Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról:
  Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.

  Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.
  Bolondnak nézel? Csörög a sapkám.
  Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz;
  Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.

  Szemem tavában magadat látod:
  Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.

 • SzabóLilluska333
  SzabóLilluska333 2 hónapja

  Ebben annyi az igazság❤️

 • Benedek Jász
  Benedek Jász 2 hónapja +1

  13 éves vagyok,ez nem szánalom.Betanult? Igen..KIt érdekel? Nagyrésze igaz,legalábbis amit én tapasztaltam.Mindenki a saját módján látja a világok,én ezt így látom nyugodtan mondjátok el a ti véleményeteket a dologról,próbáljunk meg úgy tenni,hogy ez számítana is valamit...

 • Macaulay Culkin
  Macaulay Culkin 2 hónapja

  Magyartanárnőm: ,, én már túl voltam 40-en amikor életemben először bekapcsoltam egy számítógépet, és még így is jobban értek hozzá, mint az osztály 80%-a"
  Nos, ha mi nem tudjuk, hogy a gmail.com-nak mi a neve az informatikában, akkor ő már jobban ért hozzá? Ráadásul nálunk az informatika egy választott tantárgy, most meg már az se lehet, ugyanis háztartástant kell tanulni helyette. Természetesen azért is szidást kapunk tőle, mert informatika helyett képzőművészetet választottunk. Úgyhogy nyilván ezért is mi vagyunk a hibásak, és persze a 14 éves ,,óvodásokat" le kell nézni, mert végülis úgyis mi vagyunk a hibásak! Szerintem meg kell érteni, hogy ez más világ, mostmár a háromévesek 50%-a is napi szinten telefonozik. Nem mondom, hogy ez jó, és nem is támogatom, de ez 2019! Úgyhogy legyenek megértőek az emberek, mert már fáj, hogy ilyenek sokan!
  Ui.: bocsi a helyesírási hibákért ;)

 • Paul Cartbridge.
  Paul Cartbridge. 2 hónapja

  Én velük vagyok egy idős és hülyeségnek találtam ezt az egészet. Azért kell úgy látni a világot mint a szüleid mert ők már felnőttek ,vannak
  Tapasztalataik és el tudják dönteni mi a jó. Mi meg nem. Kis taknyosok vagyunk. Plusz ez a gondolkodás nem volt sajátos csak a megfogalmazás.... ez tiszta mainstream, antimainstream szar.

 • Tarr Vivien
  Tarr Vivien 2 hónapja +4

  Aki azt írja hogy erőltetett vagy, hogy meg van rendezve annak üzenem: emberek bakker ez egy előadás szerintetek ott helyben találják ki? Persze hogy betanulják mert ez a lényege egy előadásnak!😂😪
  Gondolkozz mielőtt írsz! 😂😂

  • Tarr Vivien
   Tarr Vivien Hónapja +1

   +A. A. 😂😂 Az igaz

  • A. A.
   A. A. Hónapja +1

   Gondolkodni fárasztó! :)

 • yøu shøuld see me in a crøwn

  Hát mondjuk Grétinek igaza van soha nem olvastam ki a kötelezőket de az l&l könyvekről le sem bírtam állni...

 • Peter Szemes
  Peter Szemes 2 hónapja

  Idegesito fa$zsag ez a video. A vilag bukasa megkezdodott. Tapsoljatok, kozel a veg es ezt nektek koszonhetjuk radikalis feministak es tiszteletvesztett fiatalsag. Koszonjuk!

 • András szlivka
  András szlivka 2 hónapja

  Kamaszként lázadsz, mert hiszed,
  a gyermek, aki hisztizett,
  ma már beérett és komoly,
  ritkább az önfeledt mosoly.
  Feljebb léptél létrád fokán,
  tudásod nőtt, s ennek okán,
  már felnőttnek érzed magad,
  s elnyomod, mi benned maradt,
  a tisztán-látó gyermeket,
  mert akkor elbántak veled. Részlet Aranyosi Ervin Korokon át című verséből. Ez a pár sor tisztán bemutatja mi is az amit mi tizenéves felnőttkor előtt álló gyermekek érzünk. Biztos benne van korkülönbség és az a kor amiben éltek. De azt nem jelenti hogy a fiatalok tudatlanok csak nagyobb teret kéne adni tehetségük kiteljesedéséhez. És ahelyett hogy azt mondják nekik ezt csináljad meg azt csináljad ahelyett inkább segíteni és támogatni kéne bennünket vagy soha a büdös életben nem fognak véleményeink egyezni egymással. De ez csak az én véleményem. Ki lehet javítani ha más a véleményetek. Komment szekcióban várom üzeneteiteket.

  • András szlivka
   András szlivka 2 hónapja

   Ja és ne csak egy előre megszabott úton akarjátok nevelni illetve bebiztosítani gyermeketek jövőjét. Mi van akkor ha nem is azon az úton szeretne haladni amit ők szeretnének. Tessék ezen elgondolkodni

 • Sebi Glacz
  Sebi Glacz 2 hónapja

  Mindenki kurva okos

 • Ákos Szabó
  Ákos Szabó 2 hónapja

  Hé haver ,de miért kell brékelni? Ezt a világot a fejletség teljes pusztulásba dönti. Remélem nem így lesz . Hanyadik ez az emberi generáció a földön. Az ember az egyik legaljasabb ragadozó. Az állat pusztán az életéért öl ,de az ember még passzióból is. Gonosz az ember Einsten egy eredeti elmeháborodott volt és megdöglött. Kit érdekel , meg kit érdekel a múlt ? A jelen ami fontos át éld. Mindenki csak értelmiségi múnkát szeretne. Ki fog dolgozni a robotok?

 • Zita Lengyel
  Zita Lengyel 2 hónapja

  Nem kicsit kínos ez a videó. Valami nagyot meg ütőset akartatok, ez látszik, és 13-15 évesen nyilván máshogy kell felkészülni az előadáshoz mint felnőttkorban gyakorlott előadóként. Egy Ted x előadásba bekerülni nem iskolai versmondó verseny 1. hely. :) De ahhoz hogy ezek a mondatok ilyen hangnemben hangozzanak, az is kell hogy mit is közöl éppen a szöveg. Ez pedig elcsépelt, általánosító (miközben elítéli a negatív általánosítást), nem őszinte. Értem én, hogy vegyék őket komolyan a szülők, felnőttek, de nem leszel attól kevésbé határozott ha valami színfoltot, poént, megmosolyogtatót viszel az előadásodba. Hogy lássuk, igen, vannak önálló gondolataitok, de szerethetőek vagytok és szeretetre van szükségetek.

 • Reaping Shadow
  Reaping Shadow 2 hónapja

  Bele kéne verni a faszt az össszesnek abba a csupor szájába.........
  Romlott ez a korosztály :D

 • Barney The Creator
  Barney The Creator 2 hónapja

  hát ez szar

 • MrPlushair
  MrPlushair 2 hónapja

  Közel 40 vagyok, 3 gyerekkel...Hm.. Ezért ugye nem fizetett a közönség? Ez a fajta erőszakos agymosás, hiteltelen előadásmóddal kombinálva, automatikusan ellenállóvá tesz minden egészséges gondolkozású, értékrendű embert...A végére átjött, mit akarnak átadni, de sajnos belőttek az ágyúval a verebek közé. A kevesebb, több lett volna.
  Mondjuk egy interjú amire a srácok őszinte válaszokat adnak. Akkor nem kell a végén magyarázkodni.

 • Bernadett Király
  Bernadett Király 2 hónapja

  Eszter! Irritalo vagy:) talan nem olyan gyerekekkel kellet volna eloadatni a musort akik lattan a tobbi gyerek egybol aztmondja hogy ez szar. 15 vagyok ahogy Eszter megszolalt mar eldontottem hogy felrugnam. Ha olyan gyerekeket hoztak volna akik adnak a megjelenesukre pl:stilusosabban jonnek el mert a mai vilagban ez nagyon fontos es legalabb a haja meg lenne csinalva valamilyenre. De igaz normalis stilusos szep vagy jokepu gyerekek nem vallalnak h egy ilyen musorban leegessek magukat:)) ezzel a videoval nem jutottatok elorebb csak megutaltattatok magatokat sok mindenkivel:) es nem csak Eszter az idegesito hanem az osszes tobbi is. De Eszter az nagyon;)

 • Jagicza Gellért
  Jagicza Gellért 2 hónapja

  Megértem a fiatalok álláspontját is.
  Ui: Valaki mondja meg Papp Júliának, hogy feleségül szeretném venni.

 • gradit27
  gradit27 2 hónapja

  Nem a telefonnal van a baj! A fő baj - illetve valahol természetes, de mégse -, hogy ez a generáció - akinek nem inge, ne vegye magára - nagyon tudja mondani az igényeit - "Vegyetek már észre! Értsetek meg minket! stb. stb.", nagyon tudja látni mások, a felnőttek, vagy a korosztálybeli társainak hibáit, de szinte 0 alázat van benne, hogy észrevegye ugyanazokat a hibákat önmagában. Persze felnőttek is vannak ilyenek, de erre a generációra ez nagyon jellemző. Emiatt unalmas nekik, és nem tudják értelmezni pl. a Kincskereső kisködmönt, a Légy jó mindhalálig-ot, az Egri csillagokat, stb., hisz' nekik értelmezhetetlen, amit ezekben a regényekben olvas, hisz' ott alázatról van szó, önfeláldozásról, igazi emberi jóságról - ezek amolyan "lúzer" tulajdonságok" -, nem pedig az "Én! Én! Én!" harsogásáról. Tisztelet a kivételeknek! Hogy miért lettek ilyenek....hát, ez itt a kérdés. Jó összetett. Az biztos, hogy a jóléti társadalomnak köze van hozzá. Nem kívánom senkinek, de kellene egy nagy nélkülözés, háború, vagy bármi, vagy 1 év kintlét egy harmadik világbeli országban, és helyre kerülne az értékrend a fejekben. UFF!

  • Sári Németh
   Sári Németh 2 hónapja

   Mondjuk a "jolèti târsadalmunkat" is a felnötteknek köszönhetjük...visszanyal a fagyi. Vagy mi

  • Sári Németh
   Sári Németh 2 hónapja

   Igaz:D

 • iLal MBA
  iLal MBA 2 hónapja

  A fiatalok a jövő. Kedvelem őket. A Jókai összesből a 97-es hiányzik csak, nem küldi a kiadó évek óta. A párom mind olvasta de én 40 éve nyomkodom a kütyüket, igaz készítettem is mára párat. Ők is alkotnak majd. Véleményem szerint minden korosztálynak megvan a maga előnye, nem jobb és nem rosszabb a másiknál. A környezet és az életkörülmények határozzák meg, hogy mely problémákkal kell szembenézniük. Van aki azért alszik el órán, mert éjszaka dolgozik, hogy gondoskodjon a kistestvéreiről, akiket a szülők otthagytak. Van ki azért, mert emojikat és XDd-ket küldözget a világba mert másra nem képes. Inkább tanuljanak digitális tananyagból, mint a 10. kicsinyitett 72dpi-s fénymásolatból. A KKK-t 40 éve sem olvastam el végig, mert nekem túl szomorú volt. Jobb volt szerelni a pajtában, bringázni a srácokkal és udvarolni a csajoknak. Igaz a mamámnak BRG MK27-el felvettem a misét, mert nem tudott elmenni a templomba. Szeretném látni a csapatot és az alkotásaikat a vélemény nyílvánításon túl. Hiszek bennük! Segítsetek másoknak is, hogy mindazt megtehessék, amit nektek biztosítanak a szüleitek. Köszönöm!

 • Sebi Barna
  Sebi Barna 2 hónapja

  Én ugyanez a generáció vagyok és nem az dühít amit mond,hanem az hogy betanult szöveg!Nem a legjobb a fogalmazási képességem de azért ezt felismerem, hogy ez nem a saját megfogalmazása vagy gondolata.

 • Sári Németh
  Sári Németh 2 hónapja +5

  Én is ebbe a generációba tartozom. Addig néztem a videót, amíg a csaj bemondta hogy nem a Kincskereső kisködmönt kellene olvasgatni, mert: fogalma sem volt mi az a ködmön, és mert a szereplők fele meghal benne. Az a konyv nem azért kötelezőolvasmány, mert a "magyar irodalom gyöngyszeme",meg "illik tudni miről szól".abból a könyvből igazi emberséget lehet tanulni, ahogyan a kisfiú a saját hibáiból tanul. (és pont emiatt a "magyar irodalom gyongyszeme":D) Nem is szólva a gyönyörű nyelvezetéről, amit hiába keresel a Harry Potter magyar fordításában... (szeretem a Harry Pottert nem arról van szó, csak hát azért idehozni ilyen könyvek mellé mint pl az Egri csillagok, szerintem ez nagyon durva)ha magyarként egy Kincskereső kisködmönben nem tudjuk megtalálni az értéket, akkor valóban nagy baj van. ...jo hogy erről a témáról volt előadás, de én egy ilyen szöveggel nem képviselném a fiatalságot mert ezzel csak hulyebbnek tűnünk inkább. Köszönöm.

  • Dorka Seres
   Dorka Seres Hónapja +2

   Nem jól értelmezted az üzenetet. Persze, Kincskereső kisködmön, Egri csillagok, fontos olvasmányok és nem a semmiért kötelezőek. De amit mondani szeretett volna vele az előadó lányka az az, hogy talán nem egy negyedikesnek való regény, én személy szerint nem értettem meg az üzenetét, csak mikor 13 éves koromban újraolvastam, negyedikesként csak azt láttam hogy egy kisgyerek minden szerette meghal. Aztán napokig kérdezgettem édesanyámat, hogy én is megfogok-e halni mint a kislány a mesében... Sokkoló volt mind számomra mind anyukám számára, hogy ezt hozta ki belőlem egy amúgy igazán profi mű. Az Egri csillagok pedig igen, tény egyik legszebb nyelvezettel rendelkező szövegünk. Viszont a Harry Potter-rel való összehasonlítás nem azt akarta jelenteni, hogy a kettő ugyan az. Hanem hogyha egy gyerek kezébe egy vaskos, arhaizmusokkal teli ősrégi könyvet adsz, az életben soha nem veszi rá magát csak úgy az olvasásra, kevés a kivétel. Viszont ha Harry Potter-rel kezdi, megszereti az olvasást, nyitottá válik más fontos művekre is, akkor nagy eséllyel nem csak azért fogja elolvasni az Egri csillagokat, mert kötelező, hanem mert érdekli is.
   Ezzel azt szeretném mondani (és az előadó lánynak is feltételezem ez volt a célja), hogy előbb meg kell szerettetni az olvasást a gyerekekkel és csak utána bombázni őket a komoly és nehéz szövegekkel. Anno Jókai volt a romantika legszebb írója, korunkban már nem ő az, mert már nem rólunk szól. Ne csak akkor számítsunk olvasóknak, ha Jókait olvasunk vagy Krúdyt! A gyerekek szeretnek olvasni. 9 éves unokatestvérem szerintem már most többet olvasott mint én, pedig 16 vagyok. Az ő szülei megszerettették vele az olvasást, olyasmit olvas amit szeret, ami érdekli, igen már oda fejlődött, hogyha ajánlassz neki egy könyvet, elolvassa ha érdekesnek találja. Lesz mikor Jókait fog olvasni és nem fog szenvedni vele. Viszont a korosztályom ezt teszi. Szenvedünk vele, mert kényszerítenek.nem hagyják, hogy nekünk tetszőt olvassunk, nem értékelik, ha nem magyar szépirodalmat tartunk a kezünkben. Ezen kell elgondolkozni, nem azon, hogy Harry Potter hogyan gyalázza meg az Egri csillagokat.

  • Sári Németh
   Sári Németh 2 hónapja

   +Kriszta Mate nagyon valószínű 🤣🤣

  • Kriszta Mate
   Kriszta Mate 2 hónapja

   Èn pèldául imádtam a Kincskereső kisködmönt. 😊 Ötödikes korom óta kb 5-6. újra olvastam 😊 18 múltam nemrèg,lehet velem van a baj 😀

  • gradit27
   gradit27 2 hónapja

   Így van! :)

 • Nemeth Krisztina
  Nemeth Krisztina 2 hónapja +2

  Nagyon klassz előadás. Gratulálok a szereplőknek és szüleiknek.

 • Üsni Channel
  Üsni Channel 2 hónapja

  Ennek a Rékának dejó segge van

 • Fagyi És Félőcske

  Egyetértek.

 • Erika Allap
  Erika Allap 2 hónapja

  Még talán soha nem volt ilyen nagy és mély a generációs szakadék.... a hozzászólásoknál nagyon sok jó érv, észrevétel van mindkét oldal részéről. A mértékletesség a kulcsa mindennek. Jó a net, a telefon, hisz ma nehéz is lenne sok szakmában vagy még az egyetemen is boldogulni nélkülük. Ezekre a technikai cuccokra épül lassan minden. Nem szeretném kivesézni egyik oldalt sem (én az idősebbik generáció vagyok már), mert nem lenne igazságos. Mint mindennel, úgy itt is az arany középút lenne jó. Megnézném azért sok szülő arcát, amikor a nemdohányzó gyermeke kéri, tedd le végleg a cigit anyu/apu.... vicces, ugye? Mert az aztán egy igazi függőség, baromi drága és egy deka jó nem származik belőle.....

 • Noémi Kovács
  Noémi Kovács 2 hónapja

  Érdekes.Nekem is vannak tini gyerekeim. Szerintem nagyon jó fejek,néha nehéz velük, de ha higgadtan állok a dolgokhoz, mindent meg lehet beszélni. (A humor sokat segít!) Én sokkal rosszabb tini voltam egy telefon nélküli világban.A Kincskeresőről pedig annyit,hogy én is tanítom a negyedikeseimnek és szeretik. Legutóbb a penicillin feltalálásáig jutottunk(mert annyian meghaltak) , igazi ködmönt húztunk (egyet sikerült szerezni) és sok irányba elvitt a gyerekekkel való beszélgetés. A szülőktől egyet kértem előtte: hagyják,hogy együtt dolgozzuk fel, ne meséljenek arról a gyerekeknek,hogy ők mennyire utálták.

 • Ary gymnast
  Ary gymnast 2 hónapja

  Tisztára olyan,mint egy meghallgatás egy szerepre..Betanult a szöveg és lehet hallani,hogy be van magolva az egész..

 • Gergő Aczél
  Gergő Aczél 2 hónapja +1

  Ki ítéli el a fiatalokat? Vagy a telefonon lógást?
  Ja igen. Az a kudarcot vallott 'előző generáció' (képviselői) akik ítélkezni tudnak, de megérteni, értelmesen kommunikálni, tiszteletet mutatni vagy az új generációnak értéket átadni nem? Hmm... Fura volna, ha az idősebb generáció kritizálná a fiatalabbat, amikor egy társadalmat vezettünk kudarcba, mi felnőttek. A gyerekekben csak lehetőség van hozzánk képest. Aztán majd elválik, hogy ők mit kezdenek a lehetőségeikkel. Rosszabbat nem tudnak, mint az elődeik.

 • Attila Szilágyi
  Attila Szilágyi 2 hónapja

  Mennyire önteltek ezek a gyerekek. Pont mint én anno. :) De igazából nem jó ez.

 • Nina J. L. :P
  Nina J. L. :P 2 hónapja

  Mindíg van kivétel!

 • Molnár
  Molnár 2 hónapja +3

  fuu annyira giccses és kamu szaga van

 • Dimén Balázs
  Dimén Balázs 2 hónapja +2

  Szerintem a kommentszekcióba több az akiilyen korban van én is. Ez a videó nagyon tanulságos mint a szűlők nek úgy a gyerekenek is. Jó, az interneten van egy csomó illegális dolog de ne úgy tekintsünk az internetre mit veszélyforrás, hanem úgy, hogy egy új világ nyílik meg előttűnk.

 • Orsolya Kantor
  Orsolya Kantor 2 hónapja

  Ez a generáció már nem fogja tisztelni a szimplán megkapott hatalom birtoklóját! Hanem csak azt, aki példát mutat, vannak kitűnő ötletei, van tehetsége az adott szakmában! Ha olyan főnöke lesz, aki nem akceptálja a javító szándékot, az igyekezetet, ott fogja hagyni a melót, és igaza lesz, mert nem fogja elfecsérelni középszerű emberek árnyékában az életét, és jól teszi!

 • Napsugár Kisberk
  Napsugár Kisberk 2 hónapja +1

  Amit elmondtak, annak van igazságtartalma, és jó lenne, ha erre odafigyelne néhány felnőtt, de nekem is erőltetett volt, ahogy elmondták. És tényleg mi volt ez a stílus? Azért nem kéne lenézni a szüleinket, mert nem csinálnak mindent tökéletesen...

 • Charlie Chaplin
  Charlie Chaplin 2 hónapja

  15/F

 • Charlie Chaplin
  Charlie Chaplin 2 hónapja

  Szőke ribanc aaaaauuuuuuuuuaaaaaaaa!!!!!!

 • Charlie Chaplin
  Charlie Chaplin 2 hónapja +1

  1. 13 évesen nem lehet még dolgozni, 15 évesen is csak szülöi engedélyel lehet és 16 évesen lehet dolgozni!!!
  2. A telefon Magyarországon nem tankönyv!!!

 • Jánosné Horváth
  Jánosné Horváth 2 hónapja

  Végig hallgattam. Annyit fűznék hozzá! Nyugtával dicsérjük a napot .

 • Szabó Beatrix Xénia

  Fontos a példamutatás, az hogy egy szülő ne csak bort igyon és vizet prédikáljon. Ez manapság egy hatalmas probléma, hogy sokan azt gondolják, elég az, ha a gyerekük telefonozik, legalább addig sincs vele baj. Sokan nem ellenőrzik, hogy mit néz, és az egy dolog, hogy ezek a gyerekek tudományos videókat néznek, vagy külföldi ismerőseikkel tartják a kapcsolatot, valószínűleg azért, mert kaptak mintát vagy támogatást arról, hogyan is kell ezt az eszközt használni. Azonban hány olyan gyerek és felnőtt van, aki nem?! Aki csak úgy lézeng céltalanul az internetes oldalak között? Aki nem tudja szétválasztani azt, hogy melyik az a helyzet, amikor igenis le kell tennem, mert ott van a családom, és jó lenne inkább velük beszélgetni? Hány gyereknek esik rosszul, ha a szülei egy beszélgetés közben egy-egy szóval válaszolnak, mert a telefonjukat nyomkodják?
  És a másik népszerű problémáról ...
  Miért kellene a "nehezebb" olvasmányokat felváltani gondolkodás nélkül könnyebbekre? Honnan tudod, hogy a könnyebb jobb?
  És még egy dolog .... "ez a generáció" (ami magában véve már egy beskatulyázás) szeretné, hogy az idősebb generáció nyisson feléjük, az én kérdésem csak annyi, hogy és ők? Ők próbálnak nyitni az idősebb generáció felé? Próbálják megérteni?
  Úgy gondolom, a videó végső üzenete nagyon fontos, a szülői példamutatás, azonban az előtte felhozott érvek nem kidolgozottak és túlságosan egyoldalúak.
  De legalább egy kezdeményezés született egy olyan témáról, ami az egyik legfontosabb manapság, legalább vélemények hangzottak el, amiről lehet beszélgetni!

 • Zsuzscsina -
  Zsuzscsina - 2 hónapja

  Nem tudtad, mi a ködmön? Meg lehetett volna nézni a neten? ;) (csak kötekszem, amúgy értem a problémátokat)

 • Veronika Kővágó
  Veronika Kővágó 2 hónapja

  Olyan hülyék vagytok, mint mi voltunk ennyi idős korunkban.

 • HD Axend
  HD Axend 2 hónapja

  KAMU ! A Máté gyerek az 100%ig Artbiteos srác :D

 • Tom'Ka
  Tom'Ka 2 hónapja

  Egyébként szinte már a "kiégett" öregembereken kívül nem sokat mondják, hogy "JAJ ez a generáció" ez valahogy már lecsengett.

 • Jonatán Kotán
  Jonatán Kotán 2 hónapja +3

  Engem például nagyon zavar, ha a barátommal eszek, és elkezdi a telefonját nyomkodni. Lehet hogy éppen "leckét vár a tanártól facebookon" vagy "nyelvet tanul", de azzal, hogy előveszi a telefonját máris megszakad a beszélgetésünk mert nem rám figyel. Én ülök kínosan a kaja fölött, ezért én is előveszem a telefonomat. Ez a baj azzal, ha nyomkodják a telefont ebéd közben, nem (csak) az hogy éppen mit csinálnak rajta. (20 éves vagyok)

 • Luca Funtek
  Luca Funtek 2 hónapja +1

  Harmadikas voltam, és fel volt adva kötelezőneka Két Lotti, és én a Robinson Crusoe-t olvastam el...8 éves voltam...
  Ez volt a kedvenc könyvem, és még most is az...!!!

 • Boglarka Farkas
  Boglarka Farkas 2 hónapja +4

  Olvasgattam a hozzászólásokat, és azt látom, hogy aki megnézte a videót és hozzá is szólt, mind egytől-egyig intelligens ember. A fiatalok is, és az idősebbek is. Ezt miből látom? A rendkívül kevés helyesírási hibából! :) Bizony! Ehhez pedig gratulálok a hozzászólóknak, mert sajnos ritkán látok ilyesmit az utóbbi időben, pedig ez számomra fontos!
  41 éves vagyok. Függő. Sok mindentől függök. A családomtól, a munkámtól, a hobbijaimtól, a számítógépemtől és a telefonomtól. K-popper vagyok. 10 éve. Ez az egyik legnagyobb függőségem. Ennek köszönhetően kinyílt számomra a világ, holott addig sem voltam zárkózott ember. Ezt a világot mutattam meg az éppen felnövő gyerekeimnek, akik még kicsik voltak, mikor én elkezdtem. Én tettem a gyerekeimet függővé, belátom! Ezzel együtt adtam nekik nyitottságot, elfogadást, barátokat, élményeket, vágyakat, álmokat, egy közös nyelvet, amelyen megértjük egymást akkor is, ha gáz van a kis életükben! Nem vagyunk tökéletes család, közel sem. Nem gondolom, hogy jó anya lennék, csak azért, mert a 13 és 15 éves lányaimmal szót értek. Rengeteg hiányosságom van, amiket fejleszthetnék, ha esténként nem a telefonomat nyomkodnám vagy a gép előtt ülnék. Azonban én így vagyok kiegyensúlyozott, és nyugodt, ami szerintem az egész családnak jó, ezért elnézik Nekem, hogy függő vagyok. Nem tőlük veszem el az időt, hanem magamtól.
  A videó minden egyes percét értettem és mindkét oldalt meg tudom érteni. Azokat is, akik szerint a gyerekek előadása arrogáns volt, és azokat is, akik szerkesztették az előadást. A célt elérte. Beszélünk róla... :)

 • Róbert Lócskai
  Róbert Lócskai 2 hónapja +15

  Róbert vagyok, 15 éves, de szerintem nem nekünk kéne megszabni, hogy mit csináljanak a felnőttek.

 • Kituggya?
  Kituggya? 2 hónapja

  ez mi a fasz?!

 • 41 Flecsör
  41 Flecsör 2 hónapja

  Sztem nem a generációnak tudálekonyságával van a baj hanem azzal ,hogy nem lesz generácio. Mert jelenleg a gyerekek nincsenek olyan mértékben mint annó 77-be .
  De azt tugyjuk hogy kikből lesz nagyon sok (szines bőrűek)=családi
  En nem faji származási alapon nezek le masokat hanem hogy mennyire művelt.
  Jo ugye bár a kis 9 éves nem lesz annyira inteligens mint egy 14 eves de akkor is a tisztelet az a minimum!

 • Oros Dorka
  Oros Dorka 2 hónapja

  Nagyon látszik hogy batanulták a szöveget

 • illuminati köztársaság

  Én is elítélem a generációm mert telibeszarnak mindent. Nincs semmi megfogalmazott gondolatuk a világról.
  Gusztustalan ami folyik ebben a korosztályban(úgy mondom hogy tagja vagyok) amíg mindenki elítél ha csak kicsit is különbözöl addig esélyünk sincs nyitni más generációk felé,hiszen egymás felé sem tudunk mert az elfogadás sajnos legtöbbünktől távoláll.

 • Tünde Miklós
  Tünde Miklós 2 hónapja +1

  A szülő és a gyerek partner kell legyen egymással és meg kell hallgassa egymást. Azonban akármennyire "felvidít" ez a videó sok embert, hogy na most jól megmondtuk a szülőknek a véleményünk és ők majd ehhez alkalmazkodni is fognak azonnal, ez nem így lesz. Nekik is nehéz elfogadni ezt az új technológia központú világot akár nekünk azt, hogy ők tudtak e nélkül élni.
  Igaz, hogy vannak kapcsolatok amiket nem lehet másképp tartani csak telefonon keresztül, igaz hogy a mai világban sok mindenre jó a telefon és sokszor lehet a segítségünkre, DE ne hozzuk ezt kifogásnak! Nem kell mindenhez a telefon. Sajnos mivel mostmár az önmegvalósítás kerül az emberek életében a központba ( ami semmiképp sem rossz dolog) ezért akár a gyereket is elhanyagolhatjuk. Nem a szülők ellen vagyok, de könnyebb egy 8-9 éves kezébe telefont adni,mert azzal elfoglalhatja magát amíg a szülők dolgoznak. De aztán ne háborogjon a szülő, ha a gyerek inkább telefonozik, mint eszik.
  Akár milyen szép, hogy elsoroljuk a 10-20 féle dolgot ami miatt nem kell kívenni a gyerek kezéből a telefont, DE ez nem az összes létező gyerek. Személyes példákat tudok felsorolni arról, hogy ki az aki csak nem teszi ki a telefont az asztalra óra közben, mert hozzánőtt a farzsebèhez vagy, hogy folyosón/osztályteremben a szünet alatt telefonozik miközben megismerhetne azt 20-25 embert akivel több évet fog eltölteni. Nem a technológiát kell hibáztatni, mert azt mi hoztuk létre és a mi gyerekeink használják/fogják használni. Meg kell tanítani a mértékletességet a gyereknek és magunknak is.
  A kötelező olvasmányok azért vannak, hogy bevezessenek egy olyan korba amiben a szüleink, nagyszüleink nevelkedtek. Én sem szerettem/értettem a Kincskereső kisködmönt, de attól még elolvastam.
  A nagy rohanó világ amiben élünk..... kíváncsiságból az a 8-9 éves gyerek aki nem a Kincskereső kisködmönt olvassa az mit csinál? Sokan azt nem értik meg, hogy nem feltétlen azért kell ezeket elolvasni, mert izgalmas, vagy mert régi és jó ha ismerjük az ösöket. Azért kell, hogy megtanitson a kötelességre. Megcsinálod, mert meg kell csinálod és ez csak egy könyv amit egyszer kell elolvasnod és utána vége, de belegondoltok azokba a dolgokba ( pl.: munkahely/család/barátok) amiket szintén nem örömmel csinálsz, de tudod, hogy meg kell csinálnod. A munkahely nem mondhatod a főnöködnek, hogy bocsi ezt nem csinálom meg de a pénzt kérem azért. Amikor nagy bajban van a családod ( egy átlagos nem problémás családról beszélek) elfordulsz, ha úgy érzed ehhez/ahhoz nem füllik a fogad? Ott hagyod a barátaidat a szarban, mert az sem jó neked?
  Meg kell tanulnunk a szüleinkel együttműködni és elfogadni bizonyos szabályokat és itt nem a végletekről beszélek. A szülőknek fel kell ismerni a gyerekeikben a partnert és értékelni a törekvéseiket. De sajnos nem minden szülő és gyerek él ilyen kapcsolatban.

 • Ghostwarrior12 gameplay

  Most komolyan 2 órán keresztül hánytam ettől az arogáns betanult szövegtöl pedig én is ebbe a korosztályba tartozom

 • Dávid Kávai
  Dávid Kávai 2 hónapja +1

  Szerintem bàrmennyire is kamu ez a videó akkor se azon kellene gondolkotni. Hanem azon hogy mit is mond ez a videó! És nem azért írom ez a kommentet, hogy leszóljam az ilyen jellegű kommenteket hanem , hogy ne ítélkezettek ilyenért!

 • Vazsita Đąlmą
  Vazsita Đąlmą 2 hónapja

  Ezzel teljesen egyet értek. De a felnőttek a "szájukba adták" ezeket a szövegeket. Ezt meg lehetett volna csinálni, úgy, hogy a saját szavaikkal mondják el. Megírják, aztán majd csiszolnak rajta. Igen az is igaz, nem minden emberre igaz. Nem mindenkit érdekel az élet, politika, művelődés. De azért tenni kell. Nem is fogja érdekelni, ha nem "világosítjátok fel" milyen érdekes tud lenni. Meg kell keresni azt, ami érdekli a gyermeket. Utána magától is fog érdeklődni a téma iránt.

 • Cartman
  Cartman 2 hónapja +3

  Zalán vagyok 12 éves és heroinfüggő

 • Márton Vagner
  Márton Vagner 2 hónapja

  Ez most tényleg ekkora nagy problém?😂
  15 vagyok és biztos vagyok benne, hogy én is fogom mondani a gyerekemnek hogy túl sokat csinálod/nem csinálod ezt azt,

 • Eszter Lukács
  Eszter Lukács 2 hónapja

  Ez nagyon igaz ! Én ugyan olyan vagyok mint Eszter csak 12 éves !

 • TLili
  TLili 2 hónapja +1

  Persze, lehet hasznos dolgokra is használni az okostelefont de ha a 11 éves gyerek hazajön ebéd után és vacsoráig tiktokozik, az semmit nem fejleszt...

 • C777
  C777 2 hónapja

  Hmmm már az elején elitéltem a csajt..... És emberi tulajdonság az előitélet. És sokminden nem igaz a mai átlag generációra. 15F

 • Lilla Szabó
  Lilla Szabó 2 hónapja

  Itt igazából van benne igazság. A generációs szakadék kialakulhat a telefon miatt is. Viszont amikor a felnőttek a mai divatról vélekednek hogy milyen szörnyű,botrányos. Pl.:haspóló,picsagatya stb.
  Abba nem gondoltak bele,hogy régen ők is a divat szerint öltöztek,de sokan olyan ruhákat hordtak,amiket örököltek,viszont abba az időbe is voltak divatmegszállottak. Csak akkor még trapéznadrág formájában működött. Másrészt ezt az öltözetet van kitől látniuk. Sok szülő a gyerekét azért ítéli el,mert olyan előadókat hallgat mint lil peep vagy xxxtentacion. Ha már mondjuk ők Zoltán Erikát hallgatnak mi meg lil peepet, azzal mi a baj? Miért kell emiatt a gyerekeket elítélni? Az idősebb nyugdíjas korosztály meg a mulatóst szereti és mégsem ítéli el ezért a másikat. Ez olyan mintha azt mondanánk én elítélem a másikat a bőrszíne miatt.

 • Tamási László
  Tamási László 2 hónapja

  Megint csak a kivétel, ami erősíti a szabályt.....

 • Krisztina Kaszás
  Krisztina Kaszás 2 hónapja +1

  Értem, milyen irányba akart volna elmenni ez a téma. Sajnos teljesen más jött ki belőle. Szülők ellen uszítani gyerekeket? Az összes beszédet nyugodt környezetben, otthon, illedelmesebb hangnemben a szülővel kellett volna megejteni. Gyermek és szülő között. Fiatalok... anyunak, apunak el kell magyarázni, hogy milyen nagy, tág körű is a telefon használat a mai világban, mivel ők nem ehhez szoktak hozzá, nem ebben nőttek fel. Ha a szülő megszól, hogy sokat használod a telefont, mondd meg neki, hogy csak a tananyagot kéred el, éppen szabadidőd van és megnézel egy videót, ami mellesleg oktató jellegű vagy a barátnőddel beszélsz, akit ritkán lász, mivel messze lakik. ELLENBEN ne te legyél már felháborodva, hogy ha rád szól ebéd közben, mert nem a családoddal beszélgetsz, hanem chatelsz. Illetve ha esetlegesen bánt téged, hogy a szüleid telefonoznak vacsoránál, ne állj le te is nyomkodni a mobilt, hanem kérd meg őket, hogy tegyék félre ez idő alatt, töltsétek együtt az időt, kérdezd meg, hogy sürgős-e, nem-e várhatna pár percet. Ebben a videóban próbáltok érett, bölcs fiataloknak tűnni, de az a leggyerekesebb viselkedés, hogy "ha ő megteheti, én is". Ha úgy érzitek (és van olyan eset, melyben kell), tanítsátok szüleiteket, de ne felejtsük már el, ki is a felnőtt, az idősebb pedig tiszteletet érdemel, még ha hibázik is, nem ilyen hangnemet. "Ha anyu apu dohányzik, akkor én 14-15 évesen is megtehetem?" Ez az egész nagyon rosszul sült el.

 • ILIKE Beni
  ILIKE Beni 2 hónapja +1

  Sok felnőttel meg kéne osztani ezt a videót

 • ILIKE Beni
  ILIKE Beni 2 hónapja +1

  Beni vagyok 12 éves én egyet értek nekem is ez a véleményem

 • ILIKE Beni
  ILIKE Beni 2 hónapja

  Beni

 • Neszta Uri
  Neszta Uri 2 hónapja +3

  Nos...nincs mit mondanom...minden gondolatomat elmondták

 • Tibor Bodnár
  Tibor Bodnár 2 hónapja +2

  Az első csaj miért mutogat ennyit?

 • Gabriella Varga
  Gabriella Varga 2 hónapja +12

  Akik itt beszélnek, azok EGY részét képviselik a "mai fiataloknak". Van életük a telefon használat MELLETT is. Az idősebb generáció (a szüleik) jóvoltából. Nagyon öntudatosan büszkék arra, hogy mennyi mindent csinálnak, bár szerintem arra kéne öntudatosnak lenni, hogy jól élnek a lehetőségekkel, amit biztosítanak számukra (van, aki nem tud jól élni vele). Jobban jött volna ki, ha a párbeszédet azzal kezdik, hogy ezért hálásak vagy köszönik, és nem rögtön az a fókusz, hogy ne baszogassatok már. Mindemellett ennek a fiatal generációnak igenis van olyan része, nem is kicsi, amelyik csak "céltalanul" nyomogat, akik valóban nem olvasnak, és valóban semmi más nem érdekli őket. Nem járnak különórára, hegedűre, néptáncra és nem érdekli őket a spanyol, de még a calcuttai metrohálózat sem. Ők valóban csak nyomogatnak. (És vannak, akik nem tehetik meg, hogy bárhova is járjanak, pedig érdeklődésük az lenne.) Akik ebben az előadásban beszélnek, és előítéletről beszélnek, tulajdonképpen ők maguk is előítéletesek az idősebb generációval szemben. Elmondják, hogy ez az idősebb generáció hogyan gondolkodik velük kapcsolatban, pedig szerintem ebben az idősebb generációban sem mindenki azt gondolja, amit ők általánosítva feltételeznek. Nem mindenki a telefon ellen, hanem a többórás "céltalan" nyomogatás ellen, és az egyensúly mellett van; esetleg azt szeretnék ha a fiataloknak lenne valós életük is a telefon mellett, hoyg valóban a saját tapasztaltaikon keresztül ismerhessék meg a világot. :) Az idősebb generációban is vannak, akik csak "céltalanul" nyomogatnak, akik valóban jobbára drogként használják a telefont, és nem elsősorban munkára vagy "fontos elintéznivalókra". Biztos, hogy mindkét oldalról van negatív tapasztalat. A legnagyobb hiba szerintem az ÁLTALÁNOSÍTÁS. Túl sok indulattal és arroganciával. Akár X vagy, akár Y, akár ZS, esetleg éppen B. :) (Mondjuk nekem az is rettentően fura, ha ezeknek a gyerekeknek a szülei vagy a környezetükben lévő felnőttek valóban ennyit kritzálják a telefonhasználatukat, amikor ezek a fiatalok ilyen aktív életet élnek és LÁTHATÓAN értelmes dolgokra is használják a telefont.)

  • Martina L.
   Martina L. Hónapja +1

   Abból a szempontból azért nem volt rossz, hogy az előadás a sztereotípiákat egymás ellen fordítva elindított egy beszélgetést pl. itt a komment szekcióban. Ugyanis, véleményem szerint a mindkét oldalon felhozott problémák megoldása a kommunikációban rejlik. Ha nem beszélünk róla, akkor puffoghatunk akármennyit nem fogunk változást elérni. Egyedül azt sajnálom, hogy nem jutott el az előadás több emberhez is.

 • Éva Kézdi
  Éva Kézdi 2 hónapja +4

  Nem árt tudni, ki is volt Jókai............................ és a többi :)

 • Éva Kézdi
  Éva Kézdi 2 hónapja +4

  Igen, persze, van igazság abban, amit mondtok, de ha tiszteled a veled beszélgetni vágyó embert, közben nem nyomkodod a telefonodat. Az utcán pedig nem bújsz a telefonodba és közben fellököd a melletted haladó embereket.

 • Noèmi Vas
  Noèmi Vas 2 hónapja

  Fuu ez nagyon igaz 😊👍😯

 • Zoltán Fábián
  Zoltán Fábián 2 hónapja +7

  Telefonról lájkoltam. Vágod? (Vagy ilyet már nem mondunk?)

 • Avass Has
  Avass Has 2 hónapja

  Nyilván sok mai fiatal azért nincs tisztába a néhány magyar szavakkal mert nem olvas könyvet! Most jöhettek azzal hogy de igenis olvas mert a telefonjában lévő szöveget olvassa...bizony..de egy könyv százszor műveltebb azért! Van gyerek aki nem is tud szinte beszélni mivel nem ismeri a szavakat nem olvas könyvet !! Volt ez a kiscsaj az elején aki elmondta hogy 1000+ különszarra jár és ez annyira irigylésre méltó csak hogy a mai fiatalok 10%a ilyen vagy teheti meg...

 • Cecília Csuka
  Cecília Csuka 2 hónapja +1

  Hiteles lenne, ha! Ha lenne benne kisebbségi. Hiteles lenne ha nem ennyire közhelyes lenne. Hiteles lenne ha nem ennyire személytelen lenne csak tipikus mozzanatokat kiragadva. Erőltetett. Jó a szándék. Jó az indítatás. De dolgozni kellett volna rajta.

 • Ádám Kiss
  Ádám Kiss 2 hónapja +7

  Ádám vagyok 18 éves és nem fogom ezt végig nézni

 • Hanry
  Hanry 2 hónapja +1

  Nagyon nincs érzéke az előadás tartáshoz.Nekem kínos hallgatni ezt.