10 ÉRDEKESSÉG A SZAMURÁJOKRÓL, amit eddig talán nem tudtál

Megosztás
Beágyazás
 • Közzététel: 2019.nov. 6.
 • A szamurájok talán a legismertebb legendás japán harcosok, akik mind a csatamezőn, mind a kulturális életben maradandót alkottak. A 12. században emelkedtek hatalmi pozícióba, onnantól kezdve pedig letették a védjegyüket a japán történelemben. Ők a becsület igazi képviselői, akik inkább meghalnak, minthogy elviseljék, ha folt esett a saját becsületükön, akár egy elvesztett csata, vagy fogságba esés eredményeként.
  Instán is fent vagyunk: tizeslista
  Tízes lista Facebook: tizeslista/
  Források: pastebin.com/SLdtmD5g
  Támogasd a csatorna fejlődését Patreonon: www.patreon.com/tizeslista
  Zene a videó alatt: audiojungle.net/item/stylish-lounge/24427610
  Outro zene: Cold Funk - Funkorama by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/...)
  Szöveg: Fábián Júlia

Megjegyzés • 187

 • Adam West
  Adam West 2 napja

  Darth Vader sisakja, szerintem inkább emlékeztet egy náci rohamsisakra, mint a becsület lovagjainak fejfedőjére. És ha a birodalom felépítését, a "jó és rossz" harcát, illetve a rendező személyét és szakrális hovatartozását nézzük, akkor szerintem semmi kétség nem fér hozzá, hogy a sötét oldal egy utópisztikus náci birodalmat szimbolizál, nem pedig olyan sitheket, akik szamuráj jegyeket hordanak... még a végén erényeket vél felfedezni benne a néző :D

 • Casemod FID
  Casemod FID 3 napja

  3:35 Akkor jó pár pap is szamuráj.

 • matyiou
  matyiou 4 napja +1

  Épp idén van a magyar-japán kapcsolatok 150. évfordulója, erről szól a "Japán-magyar kapcsolattörténet 1869-1913" c. könyv (Gondolat, 2018.) is. www.academia.edu/10594242/Jap%C3%A1n-magyar_kapcsolatt%C3%B6rt%C3%A9net_1869-1913

 • Roland Farkas
  Roland Farkas 4 napja +1

  1:34 "Egy bárd alakú, kard élű fegyvert hordtak." - ????? ?????? ????? ???? ????? ????? Google-fordítóval fordítottatok angolból? 2:29 A sisakról - "Alul egy bőrsapkát hordtak." (Előzőleg a nyakvédőről volt szó.) - Segítek: "A SISAK ALATT EGY BŐRSAPKÁT HORDTAK." Köszönöm én itt befejeztem, igénytelen, szar, magyartalan.

 • János Sós
  János Sós 4 napja +1

  Hát, a szamurájokról és életmódjukról a legtöbb bölcsesség már abból az időből való, amikor véget ért a tényleges harctéri szereplésük, mert vége lett a "harcos daimyók korának", létrejött a sógunátus. A tényleges harctéri használat során messze nem voltak ők olyan talpig becsületes legények, és nem is lehettek, már ha túl akarták élni a következő csatát, meg a következőt, meg a következőt... A daimyók pedig elárulták éz hátba támadták egymást és szövetségeseiket, ahogyan az illett. Ráadásul, az állandó háborúskodás miatt a számuk sem volt már elegendő, ezért a gyalogságot zömmel nem szamurájok alkották, hanem a gyakran a földművesek közül toborzott asigaruk. Fő fegyverzetük a hosszú lándzsa(pika) és az újonnan megjelent muskéta volt. Amit a portutáloktól vettek át.

 • attila17051
  attila17051 5 napja

  A 47 ronin nem jó film.
  A nyugati csávó kirivó tekintve hogy akor törvény kőtelezte a szamurájokatt hogy meg kell őlni a japánba kerűlt nyigatiakatt.
  Nem a kardokall voltak fondjaik hanem a szamuráj páncéll beszerzésévell (100 èv bèke urán feltűnő)
  A filmbe varázslót raktak meg indokolatlan szörnyekett.

  • Adam West
   Adam West 2 napja

   @Mátyás Bajusz nyomatékosítás :D

  • Mátyás Bajusz
   Mátyás Bajusz 2 napja +1

   Mi a faszért használsz dupla "L" és "T" betűket? Hosszú Ő-t a rövid helyett? Diszgráfiás vagy?

 • Ervin László Horváth

  Megjegyezném: az, hogy az elesettek között találtak 30% szerencsétlen nőt, nem jelenti azt, hogy a seregben is ilyen arányban voltak. Valószínű, hogy sokkal nagyobb eséllyel maradtak a csatatéren.
  Továbbá, az sem leheteten, hogy valamelyik uralkodó minden családot kötelezett egy harcos kiállítására, és ugye amelyikben nem született fiú, hát ott gondok lehettek .. de ez csak az én sejtésem.

 • Szilárd Monoki
  Szilárd Monoki 6 napja

  Már megint eszembe jutott a for honor

 • Dóczi Rebeka
  Dóczi Rebeka 6 napja

  SZÓVAL AZOK A SZAMURÁJ JAOIK, IGAZAK VOLTAK???!! MI????? NANI???? ÉS MÉG ŐK A BECSÜLET HARCOSAI?!?!? A TISZTELET TELJESEK?!?!? NINCSEN BAJOM A MELEGEKKEL, DE MI?!?!??? A KISKORÚAKKAL?!?! Most fogtam fel, hogy azok a beteg, vagy "szaftos" jaoik, igazából, nem a mai beteg japánok agy szüleményei, hanem a történelmükből vették őket... ember, ez az ország tényleg beteg, és vad. De én nem utálom!😆😅😂


  Van egy kiss him, not me c. Anime. Abban szó esik, egy szamuráj hadúrról, és az átkáról. Nem tudom, hogy ő valódi volt-e, de az animében, készítettek egy jaoit róla, és az ő híres őrző-védőjéről. Ez az animében, az ottani valós történetben nem volt benne, de a 2 szereplő fujoshi, (jaoi imádó lányok) azért mentek el a halála évfordulóján a sírjához, mert ismerték a JAOIT róla. És még a halálban is, boldog együttlétet kívántak neki, meg a "szerelmének". Nem tudom, hogy ez a hadúr tényleg létezett-e, de, ezután a videó után, már nem vagyok biztos afelől, hogy nem volt más "kapcsolata", az őrzőjével. Japán, te egyre jobban megrémítesz, és hökkentesz, az őrűltségeddel, és betegségeddel.😨😥😒

  • Adam West
   Adam West Napja

   @Dóczi Rebeka Arigatōgozaimashita! :)

  • Dóczi Rebeka
   Dóczi Rebeka 2 napja

   @attila17051 az kemény... köszi az informatív beszélgetést! 🙋

  • Dóczi Rebeka
   Dóczi Rebeka 2 napja +1

   @Adam West fura, de mindezek ellenére én is imádom japánt, és a kultúrát. Elképesztő, de esküszöm, a kedvenc országom, és nem tündérmesét írtam le egy parasztról. Szerintem pont annyira elképesztő, hogy ezek a harcosok ilyen tartósan legendássá váltak, mint hogy elvakította európát egy olyan vallás, aminek egy keresztre feszített, szenvedő ember a legfőbb jelképe. Én is látom, a jó oldalukat. Látom a nindzsák rossz oldalát is, nem arról van szó. Ahogy elnézem, te tiszteletre méltó vagy.☺

  • attila17051
   attila17051 2 napja

   @Dóczi Rebeka A kőzèpkorba a nők egész euázsiába házi csellédek voltak. Sőt ma is szégen ha egy nő tartja ell a férjétt .
   A nemmeség mondenűtt bekèpzelt volt..Europávall ellentétben a szamuråj státuszt nemesi származás nèlkűll is ellehetetérni.
   Az akori viszonyok kőzt későn érővolt ha 16 évesen vesztete ell.
   Mijamoto Musahi 13 évesen már párbalyban megőlt egy mestert.

  • Adam West
   Adam West 2 napja

   @Dóczi Rebeka Köszönöm és tisztelem, hogy leírtad a gondolataidat. Nem akarom megváltoztatni azt, de a véleményemet megosztom. Nagyon személyes és nagyon érzelmi vonalon közelíted meg a kérdést. Olyan részletességgel írod, mintha 700 évvel ezelőtt születtél volna japánban... ami ugye nem így van. Amikor olvastam a sorokat, az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen bármire ráhúzható ez. Pl. melyik katonának az anyja örül, hogy meghalni megy a fia? Melyik hadrendészet nem kegyetlenkedik a foglyokkal, ártatlan civilekkel? Pláne, hogy az általad írt szorgos, rízstermelők, ugyanolyan parasztnak számítottak mint európában, akiknek ugye semmi joguk nem folt és a földesúr akkor prücskölte őket, vagy vágta le a kezüket amikor akarta (mindezt egy vallásos régióban). Ez volt a korszellem :D
   Minden éremnek két oldala van. Amikor eldöntjük, hogy valami jó vagy rossz, akkor csak az egyik oldal mellett döntünk és nem akarjuk látni a másikat. Pl. azt mondod, hogy a ninják legalább felvállalják, hogy orgyilkosok. Akkor miért takarják az arcukat? Másrészt milyen orgyilkos fedi fel kilétét? Ráadásul gyakran alkalmaztak mérgeket, ami szerintem a legsunyibb eljárás a hátbatámadás előtt. Ráadásul amit leírtál, az egy tündérmese egy parasztról aki ninjává válik és a falujukért harcol egy ínséges időszakban, amikor a falu éhezett és közben fosztogatók merítették ki a maradék forrásokat (Kurosawa: 7 szamuráj). Biztos vagyok benne, hogy legalább annyi aljas ninja volt mint amennyi aljas szamuráj.
   Amúgy japánt hajlamos az európai ember nem megérteni és betegnek titulálni. Mert mások mint mi, más szokásaik voltak és nem ebben a szellemiségben nevelkedtek. Rengeteg álhír terjeng, hogy szexuálisan abberáltak. Erre a hentai rá is erősít... Semmivel sem perverzebbek mint más kontinensen élő embertársaik. Hatalmas fantáziájuk van, az tény... de kiélik magukat ebben. Érdemes megnézni az erőszakos cselekmények arányát összehasonlítani más országokéval. És ha már erőszakszervezetről beszélünk... szerintem álszentség erényekről beszélni, amikor a feladat az, hogy embert ölj. Persze, ha te nem teszed, akkor téged ölnek meg, de biztos vagyok benne, hogy már akkoriban is létezett a katonák betegsége, a posztraumás stressz. Egy szó mint száz... szép és gazdag kultúrájuk van, imádom a letisztultságukat, a minimalizmusukat, a művészetüket. Igaz, még mindig hiearchikus társadalomban élnek, viszont ha csak látszatra is, de sokat adnak a tiszteletre, ami manapság hiánycikk.

 • valaki vagyok
  valaki vagyok 7 napja +2

  Tehát Dart Vader egy szomorú űr szamuráj

 • Pista Alma
  Pista Alma 7 napja

  1:50 miért van a nő sisakján a horogkereszt?

  • György Kovács
   György Kovács 3 napja

   Mert Hitler csaja!

  • Tízes lista
   Tízes lista  7 napja +2

   A szvasztika eredetileg teljesen más értelemben volt használva:hu.wikipedia.org/wiki/Szvasztika

 • Szilvia Hegedűs

  Ez nagyon érdekes volt, én bevallom csak egy filmet láttam róluk, de az már az1800-as években játszódik, és nem csatáznak benne. Újoncokról szól, betekintést enged a kiképzésükről és a szabályokról, van benne utcai harc a rivális osztagok között, egy szertartásos kivégzés is szerepel már az elején, de az egész történet egy újoncról szól aki szép és titokzatos, és gyakorlatilag fenekestül felforgatja a helyi milícia életét. De ez egy felületes film, inkább lélektani kórkép a 19.századi állapotokról, túl a klasszikus szamurájok fénykorán. A videótok átfogóbb képet ad mint ez a film, bár a téma rajongóinak érdekes lehet.

  • Szilvia Hegedűs
   Szilvia Hegedűs Napja

   A Pulgasari kicsit elüt a témától, egy régi úgy tudom japán mítosz v. népmese az alapja, de a mondanivalója sem rossz, Kim Jong propaganda filmnek szánta, de végül akinek esze van kiérzi belőle hogy egy kicsit hazabeszél vele. Mese, de sci-fi is egy kicsit, bájosan esetlen, és roppant tanulságos. Érdemes meglesni, itt a HUclip-on is fenn van. Egy nagy hibája hogy Kim Jong- nak nem jutott eszébe hogy Morricone mestert is elraboltassa a rendező mellé a film zenéjéhez😁

  • Adam West
   Adam West Napja

   @Szilvia Hegedűs Pulgasarit nem láttam de felcsigáztál. A spagetti westernek meg bizony nekem is szép éveket okoztak gyerekkoromban, amikor a film után az udvaron újrajátszottam a jeleneteket :D Na hát meg Morricone... ha meghallom bármelyik dallamát, konkrétan könnyekkel küzködök.

  • Szilvia Hegedűs
   Szilvia Hegedűs Napja

   Igen, mert bevallom nem tudtam arról hogy lenne újabb változata, ő is a ma már legendává érett régimódi western-filmeket szereti, és persze Ennio Morricone zenéit. De bevallom a korai hongkongi filmeket sem vettük meg, Jackie Chan-nel az élen. Kövezz meg érte, de nekem még a Pulgasari is tetszett. ( Tudod ez a híres észak-koreai Godzilla-film, briliáns öngól Kim Jong Ill-től, és a háttértörténete a dél-koreai rendező esetével külön filmvászonra kívánkozik)

  • Adam West
   Adam West Napja

   @Szilvia Hegedűs Akkor a párod már biztos látta. Nem a felújított 7 mesterlövészre gondoltam, hanem az 1960-asra.

  • Szilvia Hegedűs
   Szilvia Hegedűs Napja

   Óh, rendben, 🙌 mostmár csak azért is megnézem! A párom nagy western-fan, a 7mesterlövészt biztosan láttuk már régebben. Köszönöm még egyszer 🙋

 • Medi Sagi
  Medi Sagi 7 napja +2

  Legyen top 10 érdekesség a Harmadik Birodalomról

 • Kirito Wolf ッ
  Kirito Wolf ッ 7 napja

  A meg nagyobb szamuráj pedig Sakata Gintoki

 • [Anita] Anicornis

  Inikomananikomananaeee... Ja mi??? 😅😅😅🤣🤣🤣

 • Miklós Huang.
  Miklós Huang. 7 napja +2

  Szeretném kiegészítőképpen megjegyezni, hogy a 2-es pont (Tsujigiri) csak az Edo korban lett bevett szokás. Az Edo korban úgymond gyengült a szamurájok reputációja, mivel a bushidohoz méltatlan életmódot kezdtek élni. A méltatlan életmód (ivászat, pajzánkodás, rablás, gyilkolás stb) valószínűleg azért lett elterjedt, mert az Edo kor egy békés kor volt, amikor a szamurájokra már alig-alig jutott katonai szerep. Persze ez a magatartás a korszak alatt egyre gyakoribbá vált, de nem volt domináns a szamurájok közt

 • Gombos Norbert
  Gombos Norbert 7 napja

  Akkor a 8. kerületben elég sok a sárvérü szamuráj

 • katymajani
  katymajani 7 napja +1

  Bezzeg Spártánál nem beszéltél a homoszexualitásról, pedig ott is volt bőven. Azt pedig nem értem, hogy a annak ellenére, hogy a harakirit mindenki ismeri, lelőtted egy film végét teljesen indokolatlanul. Minek? -.-' Amúgy meg van erről egy fasza japán film is, amiben sorra veszi az egész rituálét, aminek meglepő módon az a címe, hogy "Harakiri". Szerintem helytállóbb filmajánló lett volna...

  • attila17051
   attila17051 5 napja

   A 47 ronin végét ojan lellőni mint a 300.ét.

  • Tízes lista
   Tízes lista  7 napja

   Direkt mondtam előre, hogy a film végéről lesz szó, így aki meg szeretné nézni nyugodtan továbbléphetett.

 • Hegyi TraVlogGameplay

  Legyen 10 érdekesség a nindzsákról is! Jó lett a videó!

  • karios tiME
   karios tiME 5 napja +1

   @Tízes lista Ez nem ide tartozik, de a tf2-ben van demora egy szamurájruha (ez csak jött)

  • Tízes lista
   Tízes lista  7 napja +5

   Jövő hét szombaton már láthatod is! 😉

 • Oláh József
  Oláh József 7 napja +3

  Jó sok hülyeséget hordtál össze...

  • Tízes lista
   Tízes lista  7 napja +1

   Hát jó 😂😂

  • Márk Bondor
   Márk Bondor 7 napja +1

   @Tízes lista Fogadd el az építő jellegű kritikát a tanult József úrtól. :D

  • Tízes lista
   Tízes lista  7 napja

   Fejtsd ki kérlek, hogy melyik történelmileg igazolt állítással nem értesz egyet. 🙂

 • Milan Luczay
  Milan Luczay 8 napja

  Lehetne akár ugyan ilyen a nindzsákról is.

 • Senpai Adam
  Senpai Adam 8 napja +5

  Köszi a videót! Nagyon tetszett!

 • László Sós
  László Sós 8 napja

  Lesz videó az új Call Of Duty Mobile játékról? Már 1 hónapja megjelent nálunk, és lenne téma belőle bőven.

 • Sándor Forgó
  Sándor Forgó 8 napja +4

  Plusz érdekesség! Ha olyan kedvük volt simán legyilkoltak pár földművest. Ez ki maradt. 😉

 • のみソロ
  のみソロ 8 napja +3

  Hasaki.

 • K1PRODUCTION
  K1PRODUCTION 8 napja

  1:49 nél miért van horogkereszt a hölgy sisakján? 🙄

  • Adolf Há Filantróp és Migráncs Simogató
   Adolf Há Filantróp és Migráncs Simogató 8 napja +1

   Mert keletről származik a szvasztika, csak éppen Hitler elforgatta a szárait és így lett belőle német nemzetnacionalista jelkép.
   Neki köszöhetően egy pozitív jelentéssel felruházott jelképből lett egy milliók szenvedésével, halálával összekapcsolódó önkényuralmi jelkép.
   Nem ez az egyetlet mástól lopott dolog amire Hitler építette a munkásságát, a mein kampf-ja se éppen saját szerzemény, de ez már másik téma

  • K1PRODUCTION
   K1PRODUCTION 8 napja

   @Tízes lista Értem. Én úgy tudtam egyiptomból származik, és valamelyik isten jelképe volt

  • Tízes lista
   Tízes lista  8 napja

   A szvasztika eredetileg teljesen más értelemben volt használva:hu.wikipedia.org/wiki/Szvasztika

 • Boglárka Kasza
  Boglárka Kasza 8 napja

  +1 A rituális öngyilkosság a második világháborúban is létezett. A szamuráj mentalitást nevelték bele a katonaságba. pl. kamikaze pilóták is ezért léteztek részben. És a sima gyalogos katonák pedig csináltak olyat, hogy egy gránáttal felrobbantották magukat. A katonaTISZTEK pedig kardot hordtak maguknál. Ezt használhatták öngyilkosságra, ha halálos sebet kaptak vagy elfogták őket. Mert ne az ellenség kezétől haljanak meg, hanem a sajátjuktól; és ha fogságba esnek, onnantól sincs lentebb, pl. valaki fogságba esett, és megkérdezték a fogvatartói, hogy kinek akarna levelet írni, hogy értesítsék a családját, de ő nem akarta, mert ha megtudja a családja, hogy fogságba esett... Meg amúgy ez a tiszteknek való kard azért is volt, hogyha minden egyéb fegyver csütörtököt mondott, akkor elő a kardot, és arccal rohannak az ellenségnek kiabálva, hogy éljen a császár. Más, "békésebb" öngyilkosságnál is ezt kiabálták. De a háború után már nem létezett ez a mentalitás. De azért manapság is van rá eset, hogy felvágják a hasukat ott, öngyilkosság gyanánt.
  ++1 Az utolsó szamuráj című film a szamurájok hivatalos létezésének végetvetéséről szól. Bocsi a nyakatekert megfogalmazásért.

 • Petruu Smink
  Petruu Smink 8 napja +2

  Ugyan ilyet a gesakrol is!

 • HUN Grevious
  HUN Grevious 8 napja +10

  Tudom hogy már nem szokás a kommentelők ötletét figyelembe venni de ha már elit/ikonikus harcosokról volt videó akkor ezeket kár lenne kihagyni : A Fekete sereg , Keresztesek , Waffen SS , Teutonok , Rohamosztagosok (WW1) ezekről is megnéznék egy tizes lisát

  • swatbukta
   swatbukta 8 napja

   Esetleg a Nizári Kalifátusról, vagyis az assassinokról és a bevehetetlennek tűnő Alamutról.

  • Tízes lista
   Tízes lista  8 napja +4

   Köszi az ötleteket! 😀

 • Mike Papa
  Mike Papa 8 napja +1

  Meg valami a Ronin az a szamuraj akinek nincs gazdaja

  • Marci Baráth
   Marci Baráth 7 napja

   Ebben igazad van

  • János Mestyán
   János Mestyán 7 napja

   @Marci Baráth annyiban helyes a vállaszod volt egy időszak amikor egy senkiházi azt modta elálok szamurájnak . de már akkor is volt neki gazdája .
   1 kinek a területén született ?. ha élt . kapásbóll tudjuk . .
   2 ha már nem él , ki az örökös ? .
   3 máshoz állt el . vollt rá esély visszaszolgálltatják elve halva . vagyis a szüetési hely már beazonosította kinek a tulajdona

  • János Mestyán
   János Mestyán 8 napja +1

   a ronin , akkor is ronin maradt , ha befogadta masik hadúr és felis eskudött rá . roninná azért vállt . mert megtiltották vesztett csata után a harakirit számára roninokból lettek a banditák jelentése értéktelen /gazdátlan

  • Marci Baráth
   Marci Baráth 8 napja +1

   Ez nem nagyon igaz sword atlantean,mert az is lehetett rónin akinek MÉG nincs gazdája. Lásd: mijamoto muszasi (ajánlom a könyvet)

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja +3

   Pontosabban akinek volt csak elhagyta/elvesztette. Amúgy a roninok nagyon menőnek tűnnek de valójában csak becstelen gyilkosok voltak akik mindenféle szar melót elvállaltak

 • Mike Papa
  Mike Papa 8 napja

  bocsanat angol a billenttyuzetem
  plussz info
  a szamurajoknak meg kellet tanulni kezi kozelharcot pl mint a judo
  mas kivalo ijjaszok volt

  • Péter Szedeli
   Péter Szedeli 4 napja

   @Márk Bondor Mi a vicces a Judoban? 1882 óta létezik, nem mondanám mondern sportnak.

  • Márk Bondor
   Márk Bondor 7 napja

   Judo... 😆😆😆
   Inkább Jiu-jitsuhoz hasonló stílusuk volt. A Judo az modern sport.

 • Strázsa
  Strázsa 8 napja +22

  Mielőtt valaki rosszat gondolna ( 1:50 ) a horogkereszt a szvasztikában nyugalmat ,békét,csendet sugal nem pedig,ahogy sokan gondolják!

  • Tamás Takacs
   Tamás Takacs 5 napja +3

   Nem is vettem észre xd

  • attila17051
   attila17051 5 napja

   Legyőzhetetlensègett inkäb japánban..
   De minden kulturában előfotdult mäsnmäs jelentésell.

 • Marcell Pap
  Marcell Pap 8 napja

  Legyen a szovjet Vörös Hadseregről

  • Marcell Pap
   Marcell Pap 8 napja

   Akit érdekel ez a téma azzal a baj amit irtál az nem hülyeség de én máshogy gondoltam nem ezek jutottak eszembe

  • Dániel Takács
   Dániel Takács 8 napja

   Sword Atlantean sajnos igaz😢

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja +1

   Ósdi elavult puskákkal vagy fegyver nélkül a halálba küldött nagy kabátos éhező szerencsétlenek. Az egyetlen ami miatt jók voltak az a létszámuk meg a korszerű tankjaik

 • Joszif Visszarionovics Sztálin

  Rólam is szólhatna videó

 • milán horváth
  milán horváth 8 napja +2

  Ilyen szamuráj öngyilkosság jelenet van a fegyvertelen katonábna is

 • Zsolt Patonai
  Zsolt Patonai 8 napja +1

  A lefejezés nem mindenkinek járt ám!!! ;)

 • Kovács Bappe
  Kovács Bappe 8 napja

  Yasuoo

 • comrade tiger
  comrade tiger 9 napja

  Köszi

 • hungary mapper boy

  A szamurájok olyanok mint a huszárok ?

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja

   Neeeeeeem. Legalábbis sem a felszerelésük sem stratégiai szerepük (egy csatában) sem harcmodoruk sem csoportosításuk nem hasonlít utóbbit úgy értem hogy huszár bárki lehetett akit kiképeztek annak a szamuráj viszont nem csak egy harci alakulat volt hanem társadalmi réteg és filozófiai/vallási csoport is

  • Medievil GMSTFAN
   Medievil GMSTFAN 8 napja

   No

 • Nyisztor Atti
  Nyisztor Atti 9 napja +12

  10 érdekesség a ninjákról
  10 érdekesség a hunokról
  10 érdekesség a buthizmusról

  • Nyisztor Atti
   Nyisztor Atti 7 napja

   @A A ez ötlet volt!

  • A A
   A A 8 napja

   @Nyisztor Attiitt nem volt szó buddhizmusról

  • Nyisztor Atti
   Nyisztor Atti 8 napja

   @A A a buddhizmus, az az önmegvaláltás, megváltás vallása!

  • Gozarusan
   Gozarusan 8 napja +1

   Buddhizmus*

  • A A
   A A 8 napja +2

   buthizmus, az a butaság vallása?

 • GothBoiClique_its*pαtrick_01

  Kifelejtetted hogy Lolban Yasuonak hívják őket.

 • Szekeres Elektra
  Szekeres Elektra 9 napja +8

  *Mi a különbség a lovag, és a szamuráj között? - jött a kérdés egy kadéttól a felettes tisztje felé. Mire a tiszt: A szamuráj készül a halálra, és soha nem vár érte jutalmat. A lovag viszont, ha áldozatot hoz nemes dolgokat remél cserébe.*

  • MEUGA
   MEUGA 4 napja

   @attila17051 Tudod mi az hogy agymosás ugye ?!

  • attila17051
   attila17051 5 napja

   @MEUGA Mi baj azall ha sárba tiporja ? .
   A Thor ragnarők a viking vallásal teszi.

  • János Mestyán
   János Mestyán 8 napja

   semmi , ha jön a vég , ömlik a vér . megáll a szív . megál a lét .

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja

   Ebből Mel Gibson kivétel xd

  • MEUGA
   MEUGA 8 napja

   @Sword Atlantean Hollywood szó szerint évek óta milliárdokat költ/költött arra hogy a kereszténységet a sárba tiporja és meggyalázza.

 • Marianna Gaál
  Marianna Gaál 9 napja +11

  Szia! Szép munka! De a szeppuku [a nyak teljes átmetszése] a nők rituális öngyilkossága , a harakiri [a has metszése] a férfiaké.

  • László Antal Gázsik
   László Antal Gázsik 21 órája

   @Filippo Montuoso
   Érdekelni érdekel, még nem fogtam kézben C.B. könyvét, de köszönöm, most már tudom, mi lesz a következő. Ezek is ugyanazt mondják, amit én, szóval nem igazán értem a hozzászólásod.
   Gyorsan rákerestem (angolul), de ő sem ír mást:
   "...Seppuku, the unique form of suicide practised by the bushi was performed with the shorter of the two swords, the wakizashi. It was carried out by cutting open the abdomen, usually with a crosswise cut..."
   A junshihoz:
   "...Későbbi korokban aztán előfordult az is, hogy uruk halála után, vagy valamely
   méltatlan állapot elleni tiltakozásul vágták fel hasukat egyes szamurájok: ezt a
   gyakorlatot dzsunsinak hívták..."

  • Filippo Montuoso
   Filippo Montuoso Napja

   @László Antal Gázsik Ha érdekel ez a kényes téma , ajánlom figyelmedbe Catharina Blomberg könyvének ,,Szeppuku, dzsúnsi és lefejezés" című fejezetét.

  • Marianna Gaál
   Marianna Gaál Napja

   @Filippo Montuoso igen. Erről én is tudok. Büszke lennék, ha méltó lennék hozzájuk. Oss!

  • László Antal Gázsik
   László Antal Gázsik Napja

   @Marianna Gaál A seppuku szó szerint "hasvágást" jelent (setsu=vágni, puku=has). A szamuráj feleségek rituális öngyilkossága a jigai volt, amit helyesen írtad, a torok átszúrását jelentette.
   És ha már kommenteltem, akkor ajánlom ezt a filmet megnézésre: huclip.com/video/eJyzoFWNAy4/videó.html
   (Igen, ez az a Mishima...)

  • Filippo Montuoso
   Filippo Montuoso Napja +1

   @Marianna Gaál Közel egy évezred után is él Japán legbátrabb női szamurájának emléke
   2019. július 15. 17:29 Múlt-kor

 • Szebi Toma
  Szebi Toma 9 napja +36

  Legyen top 10 érdekesség a huszárokrol.

  • katymajani
   katymajani 7 napja +1

   Még azt is elbaltázza. Inkább nézd meg Hidán Csaba előadásait a témában, ha a magyar hadtörténet érdekel. Fent van youtobe-on

  • Tízes lista
   Tízes lista  9 napja +9

   Köszi az ötletet! 😀

 • Levente Luzsa
  Levente Luzsa 9 napja +1

  10 érdekesség Donald Trumpról

 • Benjámin Varga
  Benjámin Varga 9 napja +3

  A szamurájok jujitsu-t és kenjutsu-t tanultak harcművészetként. A kendo csak a kenjutsu versenyesített formája. A szamurájok idelyén még nem volt meg ez a sport

 • Rostás Máté
  Rostás Máté 9 napja

  9

 • Spinnyószaurusz
  Spinnyószaurusz 9 napja +2

  Szomorú szamuráj!😥

 • Sword Atlantean
  Sword Atlantean 9 napja +7

  Érdekesség: ha egy szamuráj párbajt akart kezdeményezni egy másikkal az utcán egymás mellett elsétálva össze kellett ütni a kardjuk húvelyét

  • A A
   A A 7 napja

   @Zsulci 83 Nem hasonlítottam össze.

  • Zsulci 83
   Zsulci 83 7 napja +1

   @A A ne hasonlisd össze a mai barmokat akik ben nincs tisztelet , és az akkori Szamurájokat akikben tisztelet becsület éltek és a becsület sértést megtorolták vagy vesztes párbaj után harakirit végeztek , a Huawei harcos inkább vesztesen félelemmel kullog el !

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja

   😄

  • A A
   A A 8 napja +11

   Két mai fiatal az utcán egymás mellett elsétálva összecsapja a huaweiét.

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 9 napja +1

   (Hüvelyét)

 • ANIMESTER
  ANIMESTER 9 napja +2

  Legyen a középkori világról is. PLS

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 9 napja +1

   Legyen lengyelországról! Tiszta witcher. Vagy magyarországról

  • Tízes lista
   Tízes lista  9 napja +1

   Pont emiatt lehet sok videót csinálni a témáról 😀 Köszi az ötletet!

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 9 napja

   Ez nem ilyen egyszerű. Tök más volt a kultúra, törvények, értékrendek, stb...a középkorban kelet Európában, nyugaton, délen, északon pláne, Észak Afrika is szoros kereskedelmi kapcsolatban volt európával és az is teljesen más.

 • André Spote
  André Spote 9 napja

  A 8. At hallotam már spártával és tényleg igaz (amennyire egy tobb száz éve tortent dolog igaz lehet ) imádlak titeket koszi a sok vidit jó munkat

  • André Spote
   André Spote 8 napja

   @Tízes lista Imádom az osszeset és titwket is kappa

  • Tízes lista
   Tízes lista  9 napja

   Örülök, hogy tetszenek a videók 🙂

 • Sword Atlantean
  Sword Atlantean 9 napja +13

  Érdekesség hogy a szamuráj sisak nyakvédője azért volt jó mert nem csak a vágást hárítja hanem az ütést is így védett az akkor NAGGGGYON gyakori nyaktörés ellen. Ezért volt világszerte híres a magyar rákfarkas sisak is ( nézz utána megéri )

 • Brigitta Elizabeth Kun

  Jó lett ez a videó is mint az összes 😍😍

 • Klára Csomós
  Klára Csomós 9 napja +6

  Ilyen korán se érkeztem még... 😮 Jó téma, jó videó! Köszönjük

 • Sword Atlantean
  Sword Atlantean 9 napja +14

  Egy régi mondás: ha meg ölsz egy szamurájt...
  Akkor nagyon kellemes ÁLMOT alszol

  • János Sós
   János Sós 4 napja +1

   A vikingek által használt harcmodor, azaz a lándzsás pajzsfal, ami mögött kétkezes szekercések és kisebb számban íjászok is álltak, azért a korabeli Nyugat-Európa nagy részén elterjedté vált. Ha nem lett volna hatékony, akkor miért vette volna át bárki is? Az angolszászok is így harcoltak a hastingsi csatáig.(1066). Ott a lovagi lovassággal kombinált normannok legyőzték őket. De a bizánci császárok eleit testőrségében is harcoltak varégok. (Vikingek). Azért elit csapatnak csak olyat célszerű alkalmazni, aki tényleges csatatéren is megállja a helyét, nem?

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja

   Szerintem úgyse tudjuk meggyőzni egymást mert arra kéne egy órás beszélgetés de annyira nem vagyok élettelen😂 max élőben jó ilyen hosszan vitázni

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja

   De én épp azt mondom hogy ez nem igaz. A vikingek mielőtt elindultak volna portyázni azelőtt egymást gyilkolászták és szerintem elég tapasztaltak voltak. És a vikingek nem csak fosztogattak, nyílt csatákban is győztek nem is egyszer. Nem hallottál még a NAGY POGÁNY SEREGről? Az nem csak a vikingek sorozatban volt hanem a valóságban is. Jőt városokat is ostromoltak sikeresen pl Konstantinápolyban, Itáliában, Frankhonban, Angliában, szlávoknál sőt egyszer még Rómát is meg akarták ostromolni csak összekeverték egy mások várossal amit szintén komoly sereg védett és elfoglalták. (Egyébként élvezem a vitát a témája miatt, meg ritkán találni értelmes embert az interneten👌🏻)

  • Szabolcs Tóth
   Szabolcs Tóth 8 napja

   @Sword Atlantean sok mindenben igazad van, kegyetlenkedes az volt mindegyik nepnel. De ha fosztogatni rabolni kell arra akarmilyen csurhe megfelel. Kepzett harcosok bedaraltak volna oket ahogy azt kell..

  • Sword Atlantean
   Sword Atlantean 8 napja

   A középkorban mindenki kegyetlen volt mert más világ volt amit ma nem érthetünk meg. A vikingek azért lettek ilyen híresen kegyetlenek mert pogányként keresztényeket gyilkoltak egy keresztény európában de korábban nagy károly keresztény frank király ugyanezt csinálta a pogányokkal. Ha nem a vikingek találtak volna rá a keresztényekre hanem fordítva akkor a vikingeket is lemészárolták volna a “jó”keresztény lelket nőtől csecsemőn át az öregekig. Vagy legalábbis megpróbálták volna😁