Andras Horvath
Andras Horvath
 • 424
 • 32 529 362

Videó

Ne mutogass ujjal!
Megtekintés 90 E8 napja
Tesla Supercharger BUDAPESTEN!
Megtekintés 96 E22 napja
iPhone 11 Pro - Őszinte vélemény
Megtekintés 197 E2 hónapja
Tesla Model 3 és a Laptiming!
Megtekintés 171 E2 hónapja
Lángol a föld #PrayForTheAmazon
Megtekintés 95 E2 hónapja
Rozsdásodnak a Tesla Model 3-asok?
Megtekintés 133 E3 hónapja
Kádár kockából menő ökoház
Megtekintés 162 E3 hónapja
Lett egy Tesla Model 3-am
Megtekintés 289 E4 hónapja
ELADÓ AZ AUTÓM! - Elkelt
Megtekintés 154 E4 hónapja
Az első millióm
Megtekintés 91 E4 hónapja
Ez lesz a jövő?
Megtekintés 97 E5 hónapja
Tesla Model 3 a Hungaroringen - Eco GP
Megtekintés 103 E5 hónapja
Mercedes EQC - Vezettem
Megtekintés 146 E5 hónapja
Bajban vagyunk! Mit (t)együnk?
Megtekintés 66 E6 hónapja
MacBook Pro másfél milláért
Megtekintés 52 E6 hónapja
München - Budapest Tesla Model 3-mal?
Megtekintés 163 E6 hónapja
smart EQ forfour női szemmel
Megtekintés 84 E6 hónapja
Super Soco az elektromos Cafe Racer
Megtekintés 146 E7 hónapja
Megéri egy 8 éves Nissan Leaf?
Megtekintés 134 E7 hónapja
Formula E - Száguldás kimerülésig
Megtekintés 95 E7 hónapja
Rekordot döntött a Tesla Model 3
Megtekintés 91 E7 hónapja
100 000 - LIVE
Megtekintés 43 E7 hónapja
Új elektromos bringák 2019-ben
Megtekintés 126 E7 hónapja
Itt a legújabb Tesla, a Model Y
Megtekintés 114 E8 hónapja
Genf (e)Motor Show 2019 - 2. Rész
Megtekintés 72 E8 hónapja
Genf (e)Motor Show 2019 - 1. Rész
Megtekintés 82 E8 hónapja
BMW i3 120 Ah téli teszt (42,2 kWh)
Megtekintés 81 E8 hónapja
Skoda Superb-ből i3-ba + Powerbank
Megtekintés 100 E9 hónapja
Hol vannak a beígért töltők?
Megtekintés 68 E10 hónapja
Ki ölte meg az elektromos autót?
Megtekintés 109 E10 hónapja

Megjegyzés

 • Zoltán Alberti
  Zoltán Alberti 8 órája

  Ezen a Földön bármi elszaporodott,legyen az növény vagy állat,azt vagy a természet,vagy az ember megoldotta.Most mi szaporodtunk el. Ennyi embert már most nem tudnak ellátni természetes élelmiszerrel,tiszta ivóvízzel és végtelen mennyiségű energiával..De lesz megoldás,csak az nem lesz szép.

 • László Varju
  László Varju 11 órája

  Már várom Speedzone Proli Pityut, hogy nagyon okosnak tűnően fröcsögjön egy nem befejezett fél mondatot :D

 • Live Just and Fear Not

  There's a app for this..

 • Gábor Konyári
  Gábor Konyári 12 órája

  Meg ha nem rendelnénk Amerikából Teslát .....

 • Patrik Gerecs
  Patrik Gerecs 13 órája

  Németországban behozták ugye ezt a dizel tilalmat euro 5 alatt nagyobb városokba be se lehet menni és ugyanúgy minden héten szmogriadó van ez hogy lehet? :) az a baj annyira elvan szállva az elektromos autók ára már ami persze használható mert aki hosszú távokat megy nem tud megállni teszemazt 1200 km alatt 5x tölteni mert amugyis 13 óra az út jó az ötlet meg minden de nem tudják még egyenlőre ezt helyettesíteni illetve nem tudom nem jártam utána megmondom őszintén de azért gondolom az akkumulátorhoz is kell lítium és kétlem hogy ahány robbanó motoros autó van annyi elektromos autót tudnak helyébe csinálni. egyébként meglehet vetni dízellel járok stb... de szemétválogatás és egyéb hasonlókkal is lehet balanszba hozni ilyen dolgokat(egyébként még mindig azt mondom ha egy elektromos auto eltud(na) menni 6-700kmt normális 130-150 km/h-val és megfizethető áron lenne többen elgondolkodnának ezen)

 • István Ángyán
  István Ángyán 13 órája

  Önök ismét egy fizetett hirdetést láthattak. Édes istenem ennyi ökörséget összehordani... :D

 • Ábel Rózsa
  Ábel Rózsa 13 órája

  Kifelejtetted h. a Nepper használtautókat hoz be és ad el Magyarországon. Abból él h. hulladéklerakónak használja az országot.

 • Kárpáti Bence
  Kárpáti Bence 13 órája

  Tesla menő mert nem dieselt éget hanem több millió tonna szenet ^^ Vegyetek teslát és gyarapítsuk együtt a szénerőműveket!! Sokkal környezetbarátabb mint a gonosz benzin és diesel!!

 • Ádám Marton
  Ádám Marton 14 órája

  azért előttem van az az embertípus, aki vesz egy alaphangon 14,5 millió forintos kocsit, ami nem fapaddal minimum 20 és utána spórol, mert FOGYASZTÁSSSSS!!!

 • János Tóth
  János Tóth 14 órája

  Köszi András, nagyon ösztönzően hatnak rám a videóid, tele vagyok ötletekkel. Csak így tovább, ne hagyd abba az IGE terjesztését!

 • Imre Horváth
  Imre Horváth 15 órája

  Azt hittem azzal fogsz foglalkozni, hogy 1 300 kilométer távolságból ugyanannyiba kerül hazajönni a teslaval, csak 5 órával lassabb.... Könnyű egy mondatba belekötni, de a lényeg nem jött át neked a videóból amire hivatkozol

 • Erika Balla
  Erika Balla 16 órája

  Ez a Lada a gyártásán kívűl t9bbet szennyezet,mint az összes elektromos autó!!!!!!!xdddddddd

 • HwoarangX Presents
  HwoarangX Presents 16 órája

  Örülök neki hogy a falumban vitted ezt véghez😀

 • Ákos Szabó
  Ákos Szabó 17 órája

  1.Az üvegházhatást okozó réteg legfőbb összetevője a vízgőz,és nem a CO2. 2.Hogy mennyi nap energia érkezik be a földre az függ a napfoltok aktivitásától, a földet körül ölelő felhő réteg százalékos mennyiségétől.Föld nap távolság.Az se mindegy hogy mit,honnan,és milyen magasságban mérünk,és hány darabbal,és ebből milyen eredményeket akarunk kihozni. 3. Elvileg fejlődő(fejlett) gazdaság mellett,mégis nő a káros anyagok mennyisége?Azt senki se meri mondani,hogy a túlnépesedés generálja a motorját az egész rendszernek? 4. Ha liberalizmus van,és mindent lehet,ne csodálkozzunk,hogy mindenki megszeg,minden szabályt,törvényt.Ha nincs konzekvens szabályozás változás se lesz.Olyan autók járják a városokat,amik feketén kapnak műszakit,ki vannak szedve belőlük a környezetvédelmi rendszerek,tisztelet a kivételnek.Az autót alapvetően hosszú távok megtételére tervezték,ehelyett,sokan 1-2 km-t is kocsival tesznek meg.Az is probléma hogy a közlekedésben résztvevő autók átlagéletkora magas,amiből következik az is hogy sokaknak,nem hogy fiatalabb autóra nincs pénze,de a meglévőt karbantartani se. 5. Az elektromos autón is van fékbetét,gumi, ami szálló por szempontjából ugyanúgy nem hoz tiszta levegőt,és hallgathatjuk az elektromos autók fehér zajának a hangját miközben a dugóban araszolnak.Mert a gyalogosvédelem miatt alacsony sebességnél kötelező az elektromos autónak hangot kiadni.Minden kopik amit használunk,és ha nem költünk rá,nem lesz gazdaságos egyik se,persze ha vkinek évente van másik autója,az ebből nem vesz észre semmit,de azt tudja mondani,mennyire nem kell költeni egy autóra. 6.Zöld energia. 18-19%-os hatásfokú napelem panelektől várjuk a csodát,amik olyan energiát termelnek ami nem szabályozható,és hektikus a termelési volumenük.Ja és ezen energia felvásárlási ára 3-ad annyi mint a szabályozható forrásból származó energiáé.Szerinted András hány ember hogy a háztetőn egyensúlyozni azért hogy portalanítsa napelemek felületét,hogy legalább az ne rontsa a hatékonyságát?A vízi energia hasznosítása szerintem zöldebb megoldás lenne.Arról nem beszélve ha földre beérkező napenergia elnyelődik a napelemen,és nem verődik vissza a földről,annak milyen hatásai lehetnek. Tetszik az elektromos autó mint eszköz,de a világban vannak olyan bajok,amiket az elektromos autó önmagában nem old meg. Ami meg végképp vicc,a co2 kvótákkal való kereskedés.Ha tényleg káros,akkor miért kereshetnek vele pénzt a gyártók,vagy annyira mégse fontos a kvóta betartatása?Ez megint ilyen langyos víz,hogy csinálunk vmit,de igazából mégse.

 • Csocso
  Csocso 18 órája

  1.9 tádé bárhol felmegy

 • Mihály Bene
  Mihály Bene 18 órája

  huclip.com/video/G4gO_T3xIcY/videó.html

 • András Buzás
  András Buzás 19 órája

  "Ne menjünk bele, nagyon bonyolult" = Én magam sem értem ; "de nem igaz/így van" - a fenti mondat után vonakodom akceptálni... Ez prédikáció, nem bizonyítás, előbbi a hitre épül és vallásnak hívják, utóbbi kutatásra és tudomány a neve. A 72% 60 %-át végig 60%-nak apostrofalni pedig egyszerű matematikai / prédikátori retorikai csúsztatás, ez a legkevesebb probléma ezzel a videoval. Ne érts félre András, egész jó a csatorna és mivel igen sok videód végig nézem így per definitionem én is a rajongód vagyok, csak ha valaki nem tud 5 km-t lefutni egy szusszal az ne vállalja be a Maratont, mert hamar szembetalalja magát a korlátaival. A cél és az érdek jó, a tartalom azonban a fenti hasonlat után hogy úgy mondjam egy ponton kifullad. Az építkezéses videóid viszont nagyon hitelesek és mivel én is hasonló cipőben járok várom a folytatást. Ezt viszont talán nem érdemes tovább, vagy legalábbis így soloban semmiképp nem. További jó munkát a videókhoz!

 • LiKe957
  LiKe957 20 órája

  Ez tok jo minden es jarkalok en villany autoval meg akarmivel ha valaki kifizeti nekem ... a masik igen az biztos hogy megy a szennyezés az autókkal de akkor miert nem alnak le igy egyik naprol a masikra a benzin es dízel autok gyártásáról? Miert csak szinplan szigorítják a gyártását? ... egy átlag ember akit nem szponzorál mindenki az örül neki ha megtud venni egy 10-15 eves autot a megspórolt pénzéből mert igen szabályokat tudnak szabni meg mindenki vegyen elektromos autot de megis mibol? Es az átlag embernek azse mindeggy hogy megveszi a kinai “széket vagy akarmit” 2.000ft ert vagy megveszi 12.000ft ert ugyan azt a minőséget nagyon sokan nem tehetik meg es persze enis közte vagyok akkor inkabb ehezzek akar 1-2 évig meg jarkaljak gyalog ugy hogy meg hust se ehetek mert se penz es nem is szabad csak hogy tudjak venni egy elhasznált villany autot ? Es mire odaerek a toltesert is 2x anyit el fognak kerni mint amenyi a benzin vagy dizel mostani ara ... 100szonak is egy a vege NEM SOKAN TEHETIK MEG A VILLANY AUTÓZÁST!

 • István Horváth
  István Horváth 21 órája

  "Ha anyáztok azt kimoderálom és többé nem látlak titeket" Apázni szabad? :D

 • Levente Czimer
  Levente Czimer 22 órája

  Hahaha. Parasztvakítás. Mutass már egy olyan Lithium bányát ami karbonsemlegesen termel. Meg mutass már egy olyan teherhajót ami karbonsemlegesen szállítja az alkatrészeket, vagy majd a kész autót.

 • Vajk Vendel Visnyovszki

  Bárhogy magyarázod Handrás, de a személyi közlekedés a légszennyezés 20-25%-ért felel. És ezt nem a városban kell nézni csak azért, mert ott a neked kedvező adatok állnak rendelkezésre. A többi a háztartások, energia előállítás, ipar általi kibocsátás. Az ipar és az energia előállítás reformja és a kibocsátásának csökkentésével jelentősen nagyobb hatás érhető el, ez tény, nem vélemény kérdése. Az elektromos autózás jelenleg és a következő pár évben is csak a szennyezés allokációjára jó, viszont egyértelmű, hogy VÁROSBAN ez a jövő. Emellett támogatnám, ha hosszú távon a BKV-n kívül csak elektromos járműveket engednének be a város belső területeire. Viszont annak legalább akkora hatása lenne, ha anyuci nem 2 tonnás X5-al vinné a gyereket oviba 2,5km-re mielőtt a 3km-re lévő műkörmöshöz megy egyedül és apuci nem egyedül járna a belvárosi munkahelyére a Q8-al. Lehet, hogy egy kis kultúra és mértéktartás felvétele az életünkbe nagyobb hatással lenne, mint, hogy felülünk az autóipar 20ezredik bullsh*t marketing fogásának (lényegtelen, hogy márkanagykövet vagy, a józan ész attól még működhetne...).

 • henrikfischer1
  henrikfischer1 23 órája

  KEdves András! KÉrdésem lenne a nemrégiben történ osztrák eset kapcsán, főleg az akksik újrahasznosításáról. Ebben az esetben az akksi okozta a problémát és senki sem látszódik kompetensnek a kérdésben. Akkor most újrahasznosítható 97%-ban az akksi vagy nem? Azt azért kiemelném, hogy jó pár évnek el kellett telnie, hogy előforduljon egy ilyen eset. Ezzel párhuzamosan naponta százával történnek a környezetet (is) károsító balaesetek hagyományos autók részvételével. Szóval a cikk: deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/501045/Ein-Tesla-Unfall-erschuettert-das-Maerchen-von-der-umweltfreundlichen-E-Mobilitaet?cookietime=1574156167 Szép napot, Henrik

 • Nagytalop
  Nagytalop 23 órája

  Egyek kevesebb marhahúst? Ennél is? Meg sem veszem mert qrva drága. Szerintem a magyarok nem jellemzően esznek naponta bármilyen marhahúst is! Az autót meg eladtam mert minek nekem? Én már nagyon bio vagyok :D

 • Gellért Hollosy

  "Mindennek rendelt ideje van.". Jól döntöttél, megoldod! Hajrá.!

 • István Vígh

  Nagyon sok mindenben igaza van a Becsületes Neppernek !!! Láttál már háztömb méretű dízel motorokat amiből több is van egy konténer szállító, vagy luxus hajóban ? Vagy valaki felmérte már, hány repülőgép hány ezer tonna kerozint ereget a levegőbe naponta ? Vagy mennyire környezet szennyező a fogyasztói társadalom ? Vedd az újat, dobd el a régit ! Menj egy kőrt az M-0-áson és nézd végig a több kilométeres egymás seggében álló kamion sorokat a tesládban ülve ! El kéne már fogadni azt a tényt, hogy egy átlag Magyar, örül, ha a 20 éves autójába tud 5 rugóér tankolni ! Senki nem fog és nem tud ebben az országban tömegesen huszonmilliós Teslákat venni ! Én megértelek, hogy te ebből élsz és az egekig magasztalod az elektromos autódat, de érjen már a lábunk a földig ! Amennyit az ipar és egyéb fosszilis erőművek szennyeznek annak a töredéke az autók szennyezése ! Tény ! Tenni kell valamit ! De nem a megfelelő részét forszírozzák a dolognak ! Szívesen használnék én is elektromos autót az itthoni napelemeimről töltve, de az majdnem egy családi ház ára ! És most nem kezdem az egyenlőre nem élet képes részét boncolgatni a dolognak ami a használhatóságát illeti !

 • András Kerkai

  Azt miért nem számolod ki hogy a videód elkészítése es a sok néződ mennyi károsanyagot termel a megtekintésével? ☺️

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Ez mind mehetne megujulo energiarol. Lasd elozo video.

 • Akos Balog
  Akos Balog Napja

  Azért maradt egy HIBA ebben a videóban is. A CO2 szennyezés az elégetett üzemanyag függvénye! Nincs olyan hogy elöregedik és megnő 3x 4x mivel nem nő ekkora mértékben a fogyasztás . A diesel motor nagy gondja a NO NO2 valamint a NO3... Es ez az aromás szénhidrogének elégetésébol ered.

 • Szabolcs 83
  Szabolcs 83 Napja

  Én csak annyit szeretnék javasolni, hogy ha már autókról beszél a Horvát úr, akkor jó lenne, ha értene is hozzá. Hatalmas önbizalomra utal, hogy valami olyanról beszél folyamatosan, amiről fogalma nincs és nem veszi észre. Ez már nagyon kínossá kezd válni, ahogyan kioktat hozzáértő embereket. Ezen el kellene kicsit gondolkodni. Én először Vályi István műsorában láttam ezt az embert és ledöbbentem, hogy egy ennyire fogalmatlan ember autókról beszél, mások meg nézik.

 • Tech Rant
  Tech Rant Napja

  Nem kell elektromos autó vegyél bkk bérletet.

 • Zsolt Lukács

  Tegyük félre a hétköznapi felhasználói attitüdöt, és nézzük meg kicsit távolabbról is a dolgokat. „Ezért külön törvényt készítenek arról, hogy a szövetségi állami szerveknél gyűjtött adatok hozzáférhetőek lesznek vállalkozások számára, de csak anonimizált formában - közölte Angela Merkel. A jogszabály révén egyebek mellett közlekedési, egészségügyi és időjárási adatokat lehet majd termékhez, szolgáltatásokhoz felhasználni." Idézet vége. Merkel ilyeneket is mond ám! Hogy mit jelent ez pontosan? A hálózatkutatók ilyen-olyan cégeknek,érdekcsoportoknak dolgozva, azt kutatják miként lehet az okosautó, az okosotthon és az okosmobilok egymásközötti kommunikációjából lemodellezni az Emberi viselkedést. Jó eséllyel megtudják mondani az adatokból, hogy egy adott Ember adott időpontban hol fog lenni. Az efféle adatokat a cégek gyönyörűen fel tudják használni a "felhasználók" manipulálására. Ezekről a problémákról is szót kellene ejteni. Régen fogyasztókat csináltak belőllünk, ma már felhasználói státusszal rendelkezünk.

 • Zsebcirkáló

  Nem csak a széndioxid a probléma, sőt, nem az a legnagyobb probléma. De ha már ennél a témánál vagyunk, egy ember annyi széndioxidot termel egy nap, mint egy autó 50km megtételével. De pl egy zsák cement (25 kg) legyártása kb 150 km autózásnak felel meg - első pillanatra nem hangzik soknak, de a cementet nem patika mérleggel mérik, hanem tonnaszámra. A széndioxid mennyisége jelentős probléma, ám nem az autózás a legfőbb probléma. Ez az az iparág amit a legkisebb fájdalommal lehet átállítani széndioxid semlegessé. Ha a városi forgalom volna a probléma, akkor nem lehetetlenítenék el az autógyárakat a már szinte teljesíthetetlen környezeti előírásokkal (euro7), hanem nem kellene beengedni az autókat olyan helyre ahol vmilyen szintet meghaladóan szennyezett a levegő, xy lélekszám feletti lakosság van vagy xy számot meghaladja a népsűrűség. Tökéletes alternatívák volnának tömegközlekedésre, városi elektromos autókra...stb. Csakhát ki szavazná meg újra a döntéshozókat, ha kitiltanák a belsőégésü autókat.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Honnan veszel ilyet? Egy ember 1 kg co2-t termel egy nap, ez fel liter uzemanyag elegetesevel egyenlo, amivel 10 kilometert teszel meg. Egyreszt. Masreszt meg: So, on the face of it, we humans are a significant contributor to global warming. But, in reality, the CO2 we’re breathing out is part of a natural cycle, by which our bodies convert carbohydrates from CO2-absorbing plants into energy, plus water and CO2. As such, we’re not adding any extra CO2. In contrast, burning fossil fuels like coal releases CO2 which has been locked up for millions of years, producing a net contribution to global warming.

 • Pálfi József

  András, 17:48-nál is hülyeségeket beszélsz, hiszen azt állítod hogy a hajók csak 3%-ban szennyezik a környezetet. Ezek szerint neked a Kén-dioxid hegyi levegő. És igen, a statisztikáknak kb annyira kell hinni mint a politikának. Egyébként jól mondtad, ez nagyon szerteágazó téma, kár is volt ebbe állást foglalnod, mert úgy is csak az elektromosság pozitív hatásai lesz a lényeg. A városi közlekedésben viszont igazad van, csakhogy ezzel mindenki tisztában van és volt eddig is. Nagyjából ma kevésbé lélegzek be káros anyagot egy városban mint 30 évvel ezelőtt. Nem is kevéssel. Szóval hülyeség hogy senki nem foglalkozik a környezet szennyezéssel, csak ma ott tartunk, hogy ez a személyautókra korlátozódik, ami globálisan 14%-ot tesz ki. Vannak itt gondok rendesen.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   “ Nagyjából ma kevésbé lélegzek be káros anyagot egy városban mint 30 évvel ezelőtt‘ tevedes. Sokkal tobb auto van, mint 30 eve, sokkal tobb dugoval, es az autopark oregszik, sokkal szarabb a levego, mint 30 eve. Na pont ugyanigy tevedsz a tobbi allitasodban is.

 • Leveles levi
  Leveles levi Napja

  Mivel a Sony csinálja a kamerát nem tudom miért vagy elájulva ?! :D a kijelzőt is köszönjük meg a samsungnak ....

 • Rob Sinclaire

  Majd érdekes lesz melyik lobbyérdek fog győzni és a föld valamint az emberek, hogy fizetik meg ennek az ellenértékét egészségben és anyagilag. Egyértelműen csökkenteni kell az öko lábnyomot de ahhoz pár generáció kell még, hogy bejöjjön a globális gondolkodás lokális cselekedet gondolkodásmód. Jó, hogy beszélünk róla de tenni nagyon kevesek tesznek bármit, hogy ne mocsokban éljünk. Tisztelet a kivételeknek.

 • Attila Árki
  Attila Árki Napja

  A megújuló energiatermelés nem lehetséges stabil és alapszinten. Tény. A németek is szénerőművekkel termelik az alap energiaigényt. Ez hol zöld? Hanula B hitelesebb és jobban ért hozzá szerintem. Ami tetszik és rajongok érte az még nem biztos h helyes.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   A nemetek folyamatosan allnak at megujulora, nem 1 nap alatt. Iden voltak napok, amikor tobb megujulot termeltek, mint amennyire szukseguk volt.

 • driver szabi
  driver szabi Napja

  itt aki hibázik az te vagy,te megszállott agymosott idióta!Azt kivánom,hogy raboljanak el és az összes elektrofos meccsbox akksihoz te bányászd ki a nikkelt!A becsületesnepper jól megmondta 40 tonna széndioxid keletkezik egy elektrofos kocsi gyártásánál és ezt soha nem vetkőzi ki,mert az akksit cserélni kell,mire ledolgozná ezt a széndioxid kibocsájtást addigra kezdődik minden előlről...egy dízel sokkal környezetbarátabb emberbarátabb és ami fontos minden napi életben használható kompromisszumok nélkül az elektrofossal ellentétben...

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   40 tonna? 😂😂 Fogalom nelkul vagy. 10 tonna egy mormal auto 15 egy elektromos, ami 50-100000 km-en mar megfordul. Olvass meg kicsit.

 • Toth Viktor
  Toth Viktor Napja

  A videó jóra sikerült,de az elektromos autókra való átállásnak van egy másik oldala is, amiről nem igen beszélnek (a töltés hálózatot illetve annak "zöldségét" most félretéve egy pillanatra), holott ez is ugyanakkora horderelyű kérdés, főleg a 2050-re emisszió semleges EU val kapcsolatban. Ez a gyakran elfeledett oldal pedig az elektromos autók gyártásához szükséges nyersanyagok. A londoni példa jó volt egyébként, sok pontos adat van az Egyesült Királyságról , én is rájuk alapozva írom ezt a hozzászólást.Jelenleg 31,5 M autó van az utakon (UK) és évente 404 Mrd km-t tesznek meg. 2017-ben ezen autók 0,2 % volt tisztán elektromos vagy hibrid. A már említett 0 emissziós cél eléréséhez 2035-től csak elektromos (új) személyautók értékesítése lenne a cél, mely az átlagos előrejelzett eladások száma alapján 2,5 M személyautót/év jelent. Míg az elektromos autók karosszériája,futóműve illetve beltere nem igazán tér el belsőégésű társaiktól, a hajtásláncuk illetve az ezzel járó akksik új/más nyersanyagokat igényelnek. Egy átlagos elektromos autóban, NMC811 (modern villamos autók dontő többsége) es akkumulátorral,kb 6,6kg kobaltra illetve 8,4 kg lítium-karbonátra van szüksége. A hajtásláncban van 1-2 kg neodímium mágnes,illetve kb 90kilónyi réz. Ezzel szemben, a "sima" autókban 10-25 kg közötti réz van.Hogy mivel járna ezen 31,5 M "sima" autót leváltani elektromosra? 207e tonna kobalt, 264,6e tonna lítium-karbonát, 7200 tonna neodímium és diszprózium, illetve 2,362 M tonna réz. Ez a világ (2018) egész éves kobalt termelésének kb kétszerese, nagyjából az éves neodímium termelése, lítium termelés 75%-ka, illetve a réznek kb fele. Térjünk vissza kicsit arra az évi 404 Mrd km-re. Ennek elektromosan való megtétele minimum 63 TWh energiába kerülne. Ehhez nyilván kell az elektromos hálózat növelése is, na most ha ezt pl. szélturbinákkal szeretnénk megoldani, minden egyes új GW-t kitermeléséhez a turbinákhoz(2,5-3 megás) kell kb 4700tonna réz, 200tonna neodímium és 13 tonna diszprózium. Napelemekre a szilikon,tellúr,gallium igényük miatt, rá se térjünk, adná magát tehát az atomenergia, de a médiának illetve hiperzöld, hiperokos embereknek köszönhetően ő a mumus.. Kijelenthető tehát, hogy nem elég "hirdetni" az elektromos, hibrid autókat illetve a rájuk való átállást. Jelentős mértékben növelni kell ezen nyersanyagok termelését, amíg pedig nem lesz kb. mesébe illő áttörés akku technológiában, addig bizony sajnos nekünk is kell változtatnunk ahol tudunk - lásd: főként városok. Akárki,akármit mond, igaza van Andrásnak,hogy a városokban mi okozzuk a szennyezést. Ezen pedig adóztatással vagy jogszabályokkal lehetne segíteni, hogy sokan felfogják , a nem (már forgaloban meglévő) elektromos/hibrid - tehát ilyen szempontból elavult - autó,napi szinten - városban- bizony fölösleges luxus. Mielőtt bárki elkezdi említeni a gyerekek suliba hordása,bevásárlás stb. vagy bárki azzal érvelne,hogy biztos nincs autóm stb.- de, ráadásul levakított EGR szeleppel.Viszont városban - ahol van megbízható,normális tömegközlekedés (tehát nem otthon) minimalizálom a használatát. Ez mind kiváltható/megoldható lenne, csak nyilván kell hozzá infrastruktúra,tömegközlekedés fejlesztés/módosítás. A hajókat pedig nem is érdemes említeni, de ha minden áron még tisztábbá szeretnénk tenni őket,pusztán technológiai szempontból egyszerűen megoldható lenne - a már évtizedek óta a haditengerészetben is használatos - atomreaktorokkal. Most sem egy motor hajtja a nagyobb teherhajókat, legtöbb esetben inkább csak generátorként funkcionálnak a dízelmotorok, a hajtás maga elektromos. De ,ahogy már András is mondta,összességében nem akkora "rosszak" ,mint amekkorának tűnnek,ezért nem is ők vannak az egész emissziós történet központjában. Nem tudom, egyáltalán végig olvassa e valaki, de ha esetleg igen, forrásokat, vagy még pár dolgot hozzá tudok adni, csak már így is elég hosszúra sikerült..

  • Toth Viktor
   Toth Viktor Napja

   @Andras Horvath Alma-körte. A CO2re kitér az előző videód, illetve magára a gyárak/összeszerelés "zöldségére", viszont a konkrét nyersanyagokra nem -ami pedig nem Zwickauból jön. Ezen nyersanyagból egyszerűen nincs annyi - jelenleg - hogy megoldható legyen az egész 0 emissziós termelés. Elképzelésnek szép, de a nyersanyag termelést ,illetve annak hatásfokát kell növelni,hogy egyáltalán ki tudja szolgálni a (tegyük fel,már megépített) tiszta gyárakat. Hogy számokat is mondjak , ne csak idilli ha,majd stb. ben beszéljünk ,jelen állás szerint 3,5 szeresére kellene növelni a kobalt, duplájára a réz termelést az egész világon, hogy kizárólag a személyautó ipart kiszolgálja a 2050es 0 célra. Ötletnek tényleg jó, de nem hiába nem hozzáértő politikusok dobálják előszeretettel, miközben ezen témában dolgozó közgazdászok,mérnökök pedig a fejüket fogják. Nem szeretném,hogy kötözködő hangú hozzászolásként menjen át, csak egyszerűen jó lenne, ha utána járnának az emberek ,mivel jár pl. egy szélturbina/napelem legyártása (és most nem a kibocsájtásra gondolva), mielőtt dobálóznak a megújúló energiaforrásokkal.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Elozo videom.

 • Bence Kálmán

  Profi videó és nagyon igaz! A sok dislike azért ment, mert a sok okos nem érti az egészet, figyelni kellett volna kémia és biológia órán ;) meg esetleg matekon, hogy mik azok a halmazok.. ugye nem mindegy, hogy globális vagy lokális a probléma.. mert lehet rohadtul szennyez egy hajó.. de az a semmi közepén.. persze, az is baj. De a prioritási listán a város előrébb van, mert itt élünk, ezt a szart lélegezzük be nap mint nap, szóval ezt kene megoldani..

 • József Kovács

  Szerintem a Becsületesnepper ugyanezeket mondta!

 • Péter L
  Péter L Napja

  NAGYON FELHÁBORÍTÓ!!! Csak nekem tűnik fel, hogy folyamatosan azt hajtogatja, hogy az elektromos mennyivel jobb mint a dizel/otto de persze ő az aki nem mutogat ujjal... Ne flejtsük el hogy a tesládban lévő akku sem magyarországon termett a mezőn, vajon hányan lennének kíváncsiak rád ha közvetlenül vagy közvetten nem ezt a lufit fújnád te is?!? Óriási képmutatás a környezett mellett kampányolni, úgy hogy állandóan utazgatsz értéktelen videók előállítása miatt? Mit nyer ezzel az emberiség? Ez már régóta nem arról szól mivel hajtod az autód, bár megtarthatod a világlátásod az önző "én a városban élek a többi meg le van szarva"szinten de ettől még a Tesládban található elektromos áramot valahol elő kell állatni. A világon a legnagyobb baj pont a te álltalad bemutatott képmutatás, csak bele kellene gondolni, hogy mekkora biológia lábnyommal pontosan mit tesztek le az asztalra globál szinten ...

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Ultettem fakat a repulesem miatt. Te hany fat ultettel iden?

 • Viktor Mátrai

  szerintem nyugodtan használhatod a klímakatasztrófa szót, mert a globális felmelegedés, és a többi verzió nem kifejező a helyzetre és bagatellizálja a dolgot. amúgy király, hogy tisztáztad azt a bődületes mennyiségű faszságot, amit a becsületes nepper összehordott

 • Csaba Bertalan

  Ha megkérdezik tőlem, hogy miért hasznalok elektromos kocsit, akkor két alapvető egyszerű érvet szoktam mondani: 1. Maga az autó működése, vezetése jobb, kényelmesebb. Menettulajdonságokban, egyszerűségben verhetetlen. 2. Az elektromos hajtás az autón belül tiszta, és a még nem tökéletes részek (energia előállítása) pedig az autótól függetlenül fejleszthetők. Amint ez egyre jobb lesz, úgy minen villanykocsi rögtön tisztább. Megint csak a ködösítés megy, hogy melyik irány a jó. Ez vitán felüli kérdés, csak sokan nem őszinték, vagy agymosottak. Viszont egy biztos, ki kell találnia a nagy vállalatoknak valamit, hogy ebből a tiszta és átlátható irányból hogy tudnak minket jól lehúzni, ahogy eddig a füstöléssel megtették. Szerintem "szoftveresen" megoldják azért.

 • Istvan Barta
  Istvan Barta Napja

  András! Én becsülöm amit csinálsz, de egy képmutatásnak tartom amit az autógyárak csinálnak. Miért kell ilyen 3 másodperces 100ra gyorsulást engedni egy utcai autónak? Egy ilyen gyorsulás alatt mennyi energiát használ el az autó? Az normál esetbe menyire lenne elég? Szerintem egy 8-9 másodperces gyorsulás bőven elég lenne és szabályozni kellene ezt az autógyáraknak(pontosan a te általad áhított energiatakarékosság miatt). Stay Green!

  • Istvan Barta
   Istvan Barta 20 órája

   @Andras Horvath Nem közutakra ember! Látod! A politikusi hozzáállás! Azért mert ő akkor én is? Az autó arra van h eljus A-bol B-be. Amiről te beszélsz azt a pályán kell csinálni. Biztonságosság szempontjából bőven elég 8sec. Sőt még a maximális sebességet is szabályozni kellene. 160km/h és kapputtó. De ha már SmartTech-es a jövő a GPS-en keresztül a maximális sebességet is lehetne szabályozni. Csak akarat kérdése. Méter pontosan tudja merre jársz s nem enged túllépni a sebesség határt. Ezért lobbizz apa. Ez lenne a valódi GreenCare, Health & Safety.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Benzinesbol persze jo volt a 3 sec alatt gyorsulo Porsche, az elektromos meg nem? Masfel litert fogyaszt a tesla atszamitva, miert ne gyorsulhatna jol? Azert veszik meg.

 • Zoltán Simon

  Én olyan videóra lennék kiváncsi amibe elmagyarázod hogy ez a "felmelegedés" hogyan oszlik el.

 • Dániel Szabó-Pál

  VILLANYPÁSZTOR??!! :D :D :D hát ez marha jó... ezt még nem hallottam

 • Roland Swartz

  Az a baj,hogy minden pénz kérdés. Ha nincs pénzem elektromos autóra csak a lepukkant Dieselre akkor kénytelen vagyok avval járni....Szívesen járnék én is Teslával,de sajna nem adatik meg.

 • Roberto
  Roberto Napja

  Appon (flightradar 24)meg lehet nézni h mennyi repülő van jelen pillanatban is felettünk, undorító! Kizárt h csak minimálisan szennyez. Lehet h a neten kis számok vannak, de ez politika is.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Nem, tokre nem kizart. Meg tudod szamolni oket, a megtett kilometert, a fogyasztast, es ez alapjan a co2-ot. Mi az hogy kizart??? Ez szimpla matek, meg egy kisiskolas is le tudja ellenorizni.

 • András Boár

  A becsületes neppernek még van pár euro2-es diesel autója, amit el kell adni. A bontóban nem kap annyit érte.

 • Dániel Nádas

  Ha a 'világot akarod megmenteni', akkor tetszik, vagy nem, a globális adatot nézed, ami tizenakármi százalék. A városban is lehet élhetőbb körülményeket csinálni, ez is nagyon fontos, de értelmes ember nem mondja azt, hogy akkor a másik hülyeség. Senki nem tagadja, hogy egy városban hatalmas előnyei vannak az elektromos autóknak, legalábbis az ott élőkre nézve ez 100%. Egyszerű példa, apám napi 10km-re használja au autóját. Ha lenne értelmes árú, nem játékautó külsejű és minőségű elektromos autó, az neki 99%-ban tökéletes lenne. Olyan megoldás ugye elképzelhetetlen, hogy a multik ezeknek az eladási árát lentebb szorítják és pl. 100-szoros profit helyett 40-szeres lesz, amíg el nem terjednek széles körben. Másik példa: haverokkal kiutaztunk Németországba, 3 fő ült a 6-6.5-öt fogyasztó benzines autóban. A 12:45-ös forrás szerint jóval kevesebbet szennyeztünk a repülésnél, megközelítettük a vonatozást. Ez árban is így alakult és ami a saját "hülyeségem", hogy nagyon szeretek vezetni, ezerszer jobb volt, mint ülve aludni vonaton. Szóval JELENLEG megvan mindegyik hajtásnak az ideális felhasználása. Remélem, hogy ez a fejlődés miatt fog változni és nem valami elborult agyú szabályzás miatt. Ami nagyon tetszett, hogy az olcsó kínai termékek is meg lettek említve, szerintem az egyszerű dolgokkal kellene kezdeni, a helyi termelést, gyártást kellene támogatni az importtal szemben minden olyan esetben, ahol ez ésszerű, megvalósítható, nem azért, mert zsidómulti, hanem pont a közlekedés szennyezése miatt. Illetve Bp. belvárost talán esetleg élhetővé lehetne tenni és lakásárakban elérhetővé, ha sétálva, egy megállót tömegközlekedve lehet eljutni a munkahelyre, akkor az autók nagy része szépen eltűnik.

 • Dániel Kovács

  Igaz. Nem igaz. De igaz! De nem! A gyerekek jatszak ezt. Ugy plane nem adok igazat egyikotoknek sem, hogy influenszerek vagytok. Amit ti mondtok az nem igazsag, hanem velemeny. A velemenyeknek meg kell ferniuk egymas mellett. Mindnek van igazsag alapja. Te azt allitod tobbszor, hogy LOKALISAN az auto a rosszabb. Ezt senki nem cafolta. GLOBALISAN azonban nem feltetlen igy van. En ugy gondolom, hogy ezert fer meg egymas mellett a kettotok videoja. Ne gyerekeskedjetek. Nem jo pelda. Nem jo influensz.

  • Dániel Kovács
   Dániel Kovács 13 órája

   Koszonom az informativ es intellektualis valaszt. Kezdek azok tabora fele hajlani, akik szerint a lelkesedesed a legdicseretremeltobb.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Globalisan is. Szimpla matek, ott vannak a szamok.

 • JimbyTheBlueFox

  Dízel euro 1 az èletem .. kàr hogy euró hatosom van de annyira tuti , hogy venni fogok egy powerstroke 6.7 v8 turbo dieselt mert az asztan odabasz ..

 • Balázs Nagy
  Balázs Nagy Napja

  Mindenki járjon elektromos járgánnyal.. Mondja ezt, aki szponzorációból jár elektromos autóval. 🙄

 • Andras Pellionisz

  Kedves András, ujjal mutogatnék a Ford Mustang most megjelent Tesla-másolatára jelezvén, hogy azt áttörés megtörtént www.cnet.com/roadshow/news/ford-mustang-mach-e-audi-jaguar-tesla-comparison/

  • Andras Pellionisz
   Andras Pellionisz 10 órája

   Az áttörés nem abban van, hogy a versenytársak melyik terméke fogy jobban, hanem hogy a cégek versenye megölhetetlenné vált. Pl. még sem a Mustang sem a Tesla Y nem "fogy", mivel még egyik sem kapható (így a verseny arra is hatással lesz, hogy melyik kerül piacra hamarább, hány darabbal és mennyiért). A fogyasztók majd egyénileg eldöntik, mit vásárolnak. Mégpedig autóknál nem is csak annak alapján, hogy melyik termék teljesítménye fejlettebb (ezt H.András kitűnően kifejette) hanem a vásárlók sokszor elérhetőség, ár, tölthetőség, sőt érzelmi alapú döntést hoznak. Az objektív áttörést a világ tíz legnagyobb cégének elektrifikáló befektetési döntéséből bekövetkező ádáz, közvetlen verseny hozta el. Ez az amerikai gazdaság alapja. Európában, M.o.-on (Ázsiában pedig különösen) a sokkal több (Kínában kommunista) szabályzó következtében az alaptörvény talán nem olyan nyilvánvaló.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Model 3 meretu aksival a Mustang batár merettel legellenallassal 200 km-t fog elmenni autopalyan. A nagyobb aksival 300-at. 2021-ben mire lesz Mustang, az S-ben mar 120 vagy 130 kWh akku lesz, hatekonyabb motorokkal, valos 400-500 km-es hatotavval. Szoftveres reszrol ne is beszeljunk, mert abban meg nagyobb elonye van a Teslanak. A Mustang szamomra egy kotelezoen hozott feladat a Fordtol, egyaltalan nem mozgat meg.

  • Andras Pellionisz
   Andras Pellionisz Napja

   Az áttörés nem abban van, hogy a Ford Mustang máris elöntötte volna pl. a Tesla Y-t. Egyelőre erre a két élesben versenyzőre csak előjegyzést lehet kötni. Eddig azonban az úttörő Tesla "kesztyűjét" senki sem kapta fel, a szemtől-szemben való verseny helyett inkább elkerülő manőverek voltak jellemzők (pl. kisebb hatósugárra, nagyobb luxusra tett hangsúly, egyik sem "Tesla-killer"). A bemutatott Mustang szemmel is láthatólag a szemtől-szemben versenybe szállt be, és ezzel a legforradalmibb (Tesla) és a legjobban megalapozott USA autógyár (Ford) feszül egymásnak, a legnagyobb piacon. Innen nincs visszaút (ez az áttörés). Kína hiába koppintja le a Teslat, a világmárka MBZ és a legsikeresebb népautó (VW) máris hatalmas befektetése is csak közvetett (pl. kínai termékekkel szemben máris USA védővámok vannak, EU-nak sem lesz könnyű dolga sem az USA-val szemben, sem a "legnagyobb" de zárt kínai autó-piacon). Ahogy Handrás ragyogóan bemutatta, az elektromos autózást az E1-el a General Motors indította - de megölte (ezért is a GM a Volt és Bolt halovány kísérleteivel nem igazán szállt most vissza a küzdelembe). Elon Musk sokáig életveszélyben volt, hogy egy óriás esetleg azért veszi meg őket szőr-bőr (nem annyira a Tesla modelleket, hanem inkább a Supercharger-hálózatot...), hogy másodjára is meggyilkolható legyen az elektromos autózás. Most már a Teslat ugyan meg lehet venni (egyébként ez a jóslatom...), de mivel már Európa és Ázsia is igazándiból ráindultak, mindenhol és még írmagjaikat is kiirtani lehetetlen. Csak versenyezni lehet, mégpedig élesben. "Rádásul" még a környezet is belepusztul, ha nem! Handrás is jó lóra tett.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Marmint? Kaphato?

 • Sziva Bálint

  Az a baj veled, hogy ha valaki nem ugyanazt mondja, mint te akkor már fel vagy háborodva😃 az emisszios diagramm, amiből vetted ezt a 3%-os dolgot, az az EU-ban nézi. Megnézném világszinten is..

 • P J
  P J Napja

  Kedves Andras! Az elektromos padlofutest csak arnyekolva javaslom. Vannak arnyekoltak, ezeket meromuszerek is tudjak hitelesoiteni. Nemet orszagban az epulet biologusok foglalkoznak evvel. Ott a kepzesuk 2 ev! Nalunk ez meg ismeretlen szakma... Az e-szmog valosan jelent veszelyt az emberi egeszsegre. Mo-on sajnos ez meg nem (koz)ismert. Ha erdekel tudok jo szakembert. Udv. Peter

 • Osváth Áron

  a legfontosabb különbség tényleg az, hogy a hajókra, stb. nekünk nem sok ráhatásunk van. Mi, az átlag ember a saját háztartásunk zöldítésével (elektromos autó, napelem, esővíz gyűjtés, stb.) tuudnk tenni. És ha 1 millió ember megteszi, akkor az már ha nem is sokat, de segít....

 • Andras Solymos

  Ülj le a többiekkel szemtől szembe beszélgetni. Ez az egész egy kamu.

 • Tamás Dalos
  Tamás Dalos Napja

  senki sem mondta azt,hogy nincsen globális felmelegedés.(a tudósok között a nézeteltérés abból ered ,hogy ezt csak az ember okozza vagy a napkitörések száma ,mert évszázadokkal ezelőtt is volt ,hogy melegebb volt az átlaghőmérséklet és volt ,hogy sokkal hidegebb. ezt statisztikák bizonyítják) Csak sokan azt gondolják ha vásárolnak 2.3. autónak még egy elektromos autót akkor minden szép és jó lesz.Természetesen mindent meg kell tenni a környezetszennyező emberi tevékenységek visszaszorításáért. Nagy tévhit az is ,hogy a fa tüzelés.A nedves fa és a helytelen használat az káros. .www.futsokosankampany.hu/fa vagy www.belsootthon.hu/tomegkalyha-ismerje-meg/. Az elektromos autóknak van alternatívája ahol elő tudják állítani az elektromos áramat megújulóból.(pl.norvégok : szélerőművek,nagy esésű folyók vízerőművei ,napelemek. Mondjuk ,hogy ők mennyire zöldek az egy más tészta ,mert az olajból élnek és a halászatból amiket Thaiföldre szállítanak repülővel feldolgozni,csomagolni majd vissza Európába...) Kínában vannak olyan területek ahol az áram 80%-át szén égetésével állítják elő ,nyilván ott nem alternatíva az elektromos autó. Ezt ajánlom figyelmetekbe ,itt kicsit más a matek : budapest.hu/Documents/klimastrategia/Bp_Klimastrategi%C3%A1ja_vegleges_KGY%20elfogadott.pdf Ja és ha már a jövő is szóba kerül 2035 -ra igérik a fúziós erőművek problémainak a megoldását ,Franciaországban 18 ország tudósai ezen munkálkodnak már évek óta.Na az nagy lendületet adna az elektromos autóknak.www.origo.hu/nagyvilag/20191117-iter-fuzios-energia-franciaorszag-kiserlet-eromu.html

 • Szines85
  Szines85 Napja

  Nem rég láttam egy filmet a klímaváltozásról és ott a vulkán kitőrések drasztikus mértékban változtatták a éghajlatot! Az érdekes lenne hogy az milyen arányban van az általunk okozott szennyezésre (persze a vulkánokat nem tudjuk befolyásolni). Jó lenne ha mindenhol lenne normális tömegközlekedés.

 • Bálint Tiegelmann S.

  Az elektromos autó diagramja sem egyenes. Szép lassan döglik meg az akkumulátor. És amikor már x helyett y távot tesz meg egy töltéssel, ami legyen a gyári harmada. Az akksit kicseréled. A régi nem szennyez? Dehogyisnem. Nagyon. Az új akksi előállítása nem szennyező? Ugyan már

 • József Tar
  József Tar Napja

  Nálam az van gyerek korom óta, hogy vagy elektromos autó amikor lesz pénzem rá vagy semmi más. Addig gyalog, kerékpár, vonat, busz, taxi. Lehet, hogy soha nem lesz pénzem elektromos autóra de azért számolni még tudok. Köszi András.

 • Imperial Imperial

  Röhej, hogy az átlag magyar proletár közhülyéknek mennyit kell magyarázni. Nem evidens bazdmeg, hogy a robbanómotoros járművek miatt élhetetlenek a városok!? Budapest több része is nagyon szép lenne, de élhetetlen. Már csak a rákra vágyó agyhalott barmok laknak Pesten. Én is álommelót és jó fizetést hagytam ott abba a szmogos szarfészekbe.

 • TI Tan
  TI Tan Napja

  Nem azert draga, hogy menozz vele, azert draga, mert kurvara megeri. Sokkal jobb mint egy audi r8-nal.

 • Laszlo Barchet

  Kedves András! Extra "like" egy hajóstól, mert végre valaki felnyitja az emberek szemét!

 • Laszlo Barchet

  Tessenek utána nézni, hogy mennyi a CO2 kibocsájtása a különböző szállítási eszközöknek árutonna/km-ben kifejezve. Akkor könnyen láthatóvá válik, hogy valójában melyik a legkevésbé szennyező.

 • Tomi Turbucz
  Tomi Turbucz Napja

  "Környezettudatosság" a legszebb magyar szo, de addig amig eldobaljuk a szemetet ertelmetlen.... Edesanya posztol "feszbuk"-ra hogy elvittel Edesapaval a gyereket szemetet szedni es betegeli hogy o kornyezettudatos, mert megtanitja a gyereket szemetet szedni es mindenki lajkolja...ha eljutok oda hogy lesz gyerekem, majd jol megtanitom NEM szemetelni

 • Gabor Varga
  Gabor Varga Napja

  Sokaknak érdemes lenne a Becsületessnepper által linkelt Hanula Barna videót is végignézni. Ebből merített. huclip.com/video/7tc0HPO0sR0/videó.html Azért nem hiszem, hogy az Ő szakértelme megkérdőjelezhető.

  • Gabor Varga
   Gabor Varga 21 órája

   @Andras Horvath A kommentelőkre gondoltam. Egyébként szemmel láthatóan kettéválik a megközelítés. Hanula és Becsületesnepper is azt próbálja fejtegetni, hogy a globális út 1. lépésének nem az egyébként is leszorított károsanyag kibocsátás további csökkentése, hanem az igazán nagy szennyezők problémájának megoldásának kell lennie. Sehol, senki nem mondja, hogy az elektromos autók rossz irány. Csak annyit, hogy kezeljük helyén.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Múlt heti videóm...

 • Daniel Kovacs

  Vigyazni kell a sok elektromos autoval is meg a hibridekkel, mert sznob felho keletkezik tole . A sznob riado se lenne a legjobb.

 • Kornel Szakal

  Lehet itt csurni, csavarni ezt az egesz sztorit, de azt kellene belatni, hogy az EMBER maga a problema. Ha nem ilyen meredeken none a nepesseg, akkor baromira nem ilyen mertekben romlana a Fold nevu sargolyo allapota. Es ezen tovabba az sem segit, hogy nem kifejezetten az ertelmiseg szama novekszik. (Johet a kozapor, allok elebe.)

 • Ádám Bálint

  EU 33 tagállamának friss adata: www.eea.europa.eu/data-and-maps/daviz/share-of-eea-33-emissions-5#tab-chart_1 A közúti közlekedés légszennyezése 11,2%-ot tesz ki az EU33 tagjának területén. A nagy szennyezők az agrár ipar, energia ipar, kereskedelmi/intézményi/háztartási szennyezés(fűtés, égetés,stb). Én alig várom az elektromos és/vagy hidrogén autók elterjedését, hogy a városi levegő tisztább legyen. De vigyázzatok, mert az tény, hogy a nagy pénztermelő cégek kihasználják a tudatlanságot, hogy még többet fogyassz és közben mégis védd a természetet úgy, hogy költs többet a környezet tudatos életedre. Mellesleg, ha a CO2 veszélyes a környezetre felszólítalak téged olvasó, hogy ne vegyél semmilyen ismert szénsavas üdítőt, sört, ásványvizet !!!! Mikor sziszeg, akkor jön ki a halálos gáz!

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Szénsvas üdítőt ne azért ne vegyél, hanem azért mert a petpalack rohadtul környezetszennyező. Vicc, hogy csapvíz helyett palackozott csapvizet isznak az emberek...

 • István Tihanyi

  Szia! Nem lehetne felvetni, hogy nem lehessen Magyarországon (eu-ban) forgalomba helyezni (extra pénzért sem) mondjuk 150LE-nél nagyobb teljesitményű gépjárművet. Felesleges ennél nagyobb teljesítmény A-ból B-be való közlekedéshez. Ha veszélyben a bolygó, akkor mindenki adja fel az extra luxus benzin vagy gázolaj égetését. (Ezt jó lenne ha az eletromos autókra is igaz lenne.)

 • Szabolcs Székely

  Lehet ez ellen elméleteket gyártani, butaságokat számolni (alkoholos filcel rajzolt kamu grafikonon) de a jövő úgy is ez lesz, ha tetszik ha nem. Németország európa autógyártás nagyhatalma, akik kifacsartak mindent a benzin/dízelekből, de most már át állnak az elektromos autózásra. Mindenki követni fogja őket, és versengeni velük, hogy a piacon tudjanak maradni. Az ember mindig utálta a változásokat amikor a lovaskocsit leváltotta a belsőégésű motor akkor is hasonló hőzöngés lehetett... A becsületesnepper meg nyilván autóeladásokból él, amit valószínű szeretne is folytatni, de majd hoz be elektromosat németből. 🙂

 • Lajos Pongrácz

  Az emberiség pusztulásra van ítélve a kapzsiság miatt (ha jól tudom akkor az pont az egyik főbűn, milyen okosak voltak már akkor is a felvilágosultak). Ameddig a világon a mértéktelen nyereségvágyó kapitalizmus uralkodik és szupercégeknek politikai lobbi erejük van addig csak rosszabb és rosszabb lesz a helyzet. Az elektromos autó az csak egy része a megoldásnak. Ha az összes mai belső égésű személyautót lecseréljük akkor csak a levegő minősége javul. De csak ennyi. Az óriás dugó, zaj (pl. duda), a stressz marad. Hogy kéne rávenni az embereket, hogy ne használják a kocsijukat sűrűn lakott városban/városrészben 1-2 kilométerért, főleg nem úgy, hogy csak egy személy ül benne? A vigyük SUV-val a gyereket az utca végében levő iskolába című mutatványról meg inkább nem is mondanék semmit (csak megemlítem, így mellékesen). Hogy lehetne rávenni a nagy autógyártókat, hogy ne sok személyautót gyártsanak, hanem mondjuk sok elektromos autóbuszt, amivel aztán jobb tömegközlekedést lehet biztosítani? Ja, hogy sehogy? Mert akkor, hogy lehetne bizonyítani, hogy évről évre több autót adunk el és nő a profit? Kíváncsi vagyok mikor mindenkinek lesz autója akkor milyen metrikát fognak bevezetni. Másik dolog, sok gyártó kiszáll a mini autók gyártásából (pl. Opel Adam, stb.), mert fajlagosan sokkal kevesebb a nyereség egy ilyen kisautón (előállítás vs. eladási ár). Helyette teletömik SUV-okkal az utakat. Mikor érjük el azt a szintet, hogy csak kevés, mini elektromos autók közlekednek majd a sűrűn lakott területen (pl. belváros), elektromos közösségi- vagy tömegközlekedéssel kiegészülve? Minden vasút villamosítva legyen és modern elektromos motorvonatok közlekedjenek, amik megfelelőek volnának a távolsági közlekedésre? Szerintem soha. Pedig az elektromos busz-, motorvonat gyártás, a vasúti infrastruktúra fejlesztése (pl. villamosítás, nagyobb sebességre való átépítés) és karbantartása is rengeteg pénzt hozna a konyhára, meg munkahelyeket teremteni, de ha nem is teremtene, de pótolná a kieső autó- és alkatrészgyártásból megélőket. Az, hogy az alkatrészgyártók éhbérért dolgoztatják az embereket az már csak hab a tortán. Ja és nem vagyok elektromos autóellenes, csak nem szeretem a látszatmegoldásokat amiket egyes autógyártók csinálnak, hipe-olnak, hülyítik az embert.

 • Zsolt Márkus

  Helló, András! Barátnőmnek feltűnt, hogy nagyon kopaszodol. Mondtam neki azért, mert milliószor kell ismételni magad és egyszerű már ennél egyszerűbben nem lehet elmagyarázni mint ahogyan te teszed és még mindig vannak olyanok akik nem értik, hogy ha városában élsz kinyírjuk magunkat. Valaki már írta és tök igaz. Józan paraszt ész is elég lenne nem kell mindenféle tanulmány. A városokban busz és autó van rengeteg nem hajó...

 • Peter Baranyi

  A vasúti közlekedés a leghatékonyabb és zöldebb utazás és szállítási optimum. Legalábbis itt Európában, ahol a fővonalak 95% villamosított. Úgy tudom a Balaton északi partjának 2020-ban indul a villamosítása mint utolsó diesel fővonali szakasz. Noha nagy NOHAB és Szergej mozdony rajongó vagyok, de nagyon örülök a légkondis korszerű Flirt-ök megjelenések majd ott is. 1000-1500km-en belül főleg a nagysebességű hálózatok bővülésével ( TGV, ICE, RENFE, ITA, Railjet ÖBB ect.) a légiközlekedés jó része is kiváltásra kerül majd egyre inkább kontinensen belül, mind ár, mind utazási időben (ajtótól-ajtóig mérendő) versenyképesen. A városokban alapból az S-bahn és metró rendszerek már 100 éve elektromos üzeműek, lásd milleneumi földalattink. Több troli vagy most a lengyeleknél kiépülő akkus troli, mely csak az állomásokon tölt rá ( nem kell felsővezeték rendszer) a jövő és már itt van nem utópia. Tehát a tömegközlekedés megoldva 10 éven belül szerintem, ahol akarat van hozzá persze! . Az átlag ember agglomerációs vagy Balatonra leugrunk vagy 200km-eren belül kirándulunk hétvégén igényét 98%/év, már most a villanyautók java lefedi. Tehát csak az elterjedés és az átálás alatti időszak, a töltő hálózatok kiépülése és a szép lassan majd kikopó hagyományos járművek életciklusa okán kell még türelemmel várni 20-30 évet. De addig is lehet tenni. Igaz én még benzin üzemű családi járművel rendelkezem, de alapvetően a városban 50-45% megoszlásban bringázom és használok tömegközlekedést. Ha fotósként cuccolnom kell vagy megyén belül kell nehezen elérhető településekre mozognom, fordítom el a gyújtáskapcsolót. Tudom és zavar is ezzel is baromi nagy helyet foglalok 90%-ban egy helyben parkoló járművemmel, ahol zöld is lehetne. De így is lehet élni egy optimummal addig, amíg akár saját tulajdonú villany autóba tudok majd beruházni. Most is megtenném, de számomra és sokak számára egyenlőre két korlát van: 5 (felső határ) milliónál nem tudok többet áldozni gépjárműre ha megfeszülök sem, társasházunk környékén távol és a környéken nincs töltőállomás. A legközelebbi a N G kereskedésnél, de oda csak a márkán belüli autóval lehet beállni tölteni, igaz ingyen nyitvatartási időben. Ez csekély lehetőség egyenlőre, de bízom a villany töltő oszlopok megjelenésében a telepen. Én az E bringákat is csak akkor pártolom, ha idősebb vagy beteg ember használja vagy valaki kocsiról benzines mopedről arra vált. Egy átlag ember ne haljon már bele 5km-en belül a városban egy hagyományos boltbajáró keró tekerésébe! A legjobb hatásfokú és emissziójú helyzetváltoztató egyszerű gép szerkezet a : KERÉKPÁR! Én a villanyautókat is ki tiltanám idővel a belvárosból (10év-en belül fokozatosan)! Ugyan úgy helyet foglalnak, járdán parkolnak, gyalogost gázolnak (főleg majd a hangtalan 3-5 secundum 100km/h-ra gyorsulás képességgel) és elveszik a normális, gyors, biztonságos kerékpár, e roller, gyalogos közlekedés lehetőségét. Tucat városban ez már valóság és szebben, jobban élnek azóta a környezetükben! Senki nem halt bele, a nagy diesel kombiba csak tényleg nagy utakra ülnek be időnként. Persze ez is változik, mert egyre többen repülnek inkább már vagy miként francia, spanyol, német, osztrák honban láttam választják a szuper kényelmes és gyors nagysebességű vasút hálozatokat, ahol nemzetközi összeköttetések is vannak szép számmal. Tavaly Barcelona - Párizs TGV duplex-el 5h volt kb.1000km. Ez ha a reptérre 2h-val korábbi becsekkolás cirkusz, másik reptér taxi vagy metro nézzük a 1,5h repülési időt, már semmi időnyereség, sőt. a TGV ködben is megy és sétálhatok rajta a büfé kocsiig stb. sokkal komfortosabb a tájat is látom, igaz gyorsan szalad 300km/h felett. Ha autóra vetítjük a TGV duplex szerelvénye vagy 200-300 autónyi (2-3 fő) mozgat és min. 2db átlag közép hatótávolságú göbzi utas mennyiségét. Ennél optimálisabb energia felhasználás nincs, egyenlőre. A teherfuvarozás dettó egy szerelvény vs tucat kamion. Igen az infrastruktúra kiépítése az nagy költség, de már ez is javul az újabb technológiákkal. Nem véletlen a 1,5% arány a vasút javára abban is mellékvonali diesel vontatás a felelős a legnagyobb mértékben. Persze kontinensek között repülni és hajózni kell. De igen ez mehet majd hidrogén üzem felé. Én így látom. A fő témához, én is dőltem a kanapén amikor a másik említett videóban felvázolásra került a személygépkocsi forgalom mennyire nem szól bele az egyenletbe. Én Zuglóban a Kerepesi úthoz közel lakom. Kinéztem ablakomon, te jó ég ez az ember mit beszél? Tömött sorokban áramlik a kocsi halmaz reggeltől-estig (por, bűz, zaj) a patakon ott előttünk egy tanker hajó, de más se bukkan fel :-)

  • Peter Baranyi
   Peter Baranyi Napja

   @Andras Horvath Ezt várom is, hogy amikor bringázom ne szmog felhőben kelljen kerülgetnem a dugóban álló kocsikat! Sajnos az autózás attól, hogy tisztán elektromos lesz, ugyan akkora közösségi területet von el városainkon belül mint a naftát égető társaik. Be megy dolgozni egy villany jármű tulaj a belvárosba és ugyan úgy 8-9h időszakra min. 6-8nm alapterületet foglal egyetlen magánszemély. A kitiltást a magán és céges autókra gondolnám, a jármű megosztók villany paripái és e kisfurgonok a szolgáltatásokhoz vígan mehetnek akár önvezetve a nagyrészt élettérré alakított zónákban, ahol nem szürke aszfaltcsíkok és hömpölygő kocsi folyam uralja a területet. Amúgy András ez nem az én vízióm, több nyugat-európai városvezetés már ennek megvalósításán dolgozik. Legközelebb mindjárt mellettünk Bécs városvezetése 2030-as határidővel. A Ringen belül már most nem lehet nagyon beautózni, még elektromosan sem! Tehát a villany jövőben az is benne van átalakulnak a területi struktúrák, közlekedési szokások, főleg a történelmi városkörnyezetekben. Ezért írtam hosszú utakon is vissza szorul az egyéni kasznis közlekedés. Ezért írtam a high tech. vasutak már most 0 emissziójúak és 300-al kicsi az esély az önvzető autók rohangálására. A TGV hálózat nagy részén az SNCF most akar 300-ról 400-körüli menetrend tempóra emelni sok szakaszon. A villamos energiának ez hatékonyabb felhasználása mint sok rohangáló 2t-ás kaszni, melyekkel 2030- után sok nagy városba be sem fogunk tudni hajtani. Mindenképpen a villanyautózás váltja a bűzös 100-éves technológiát, de az egyéni közlekedésben egyre kevesebb magán autó lesz. Minek autó nekem, amit még nem is vezethetek. Akkor tök mindegy metrón netezek nézem a hölgy utasokat vagy egy önvezető dobozban ami egy kis vagyon mint beruházás és noha maga keresi meg, de keserves a leparkolása további díjakkal. De korunknál fogva 2035 körül majd térjünk vissza rá, mi lett a markáns közlekedés irányzat. Amúgy Gratt, így tovább, Marci barátom üdvözlöm!

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Az elektromos autót nem nagyon kell kitiltani. Ha a dugoban akar állni elektromossal álljon. Nem zúg, nem zörög, totál 0 a hangja, nem pufog ki gázokat. Az önvezetés meg gyakorlatilag nullára fogja csökkenteni a gyalogosgázolásokat.

 • Krisztian Daszkal

  És még valami. Nem a másikra kell mindig mutogatni, hogy az így meg úgy szennyez. Nem azt kellene megmagyarázni szokás szerint, hogy nekem miért van “jogom” szennyezni. Azzal kellene foglalkozni hogy ÉN vagy egy bizonyos csoport mit tud tenni, hogy kevesebbet szennyezzen. Ezzel a hozzá állással lehetne előrehaladni. Nem is tudom miért alakult ki ennyire az emberekben hogy legtöbben a negatív dolgokat hozzák fel és ezzel is takaróznak. Pozitívumokat miért nem lehet elővenni és mondjuk azt követni? Az az érzésem ezzel kapcsolatban hogy az emberek szeretik magukat inkább a szarba vissza döngöli, mert látszólag az a könnyebb út. Azt is meg kell érteni, hogy teljesen tuti megoldás nem lesz. Viszont a lehetséges opciók közül inkább azt kellene választani ami jobban előre visz, hosszabb távon jobban kifizetődő az emberiségnek.

 • Krisztian Daszkal

  És ami még nem elhanyagolható az a zaj szennyezés. Igaz ebbe nem fulladunk bele, viszont milyen “rossz” lenne ha fele ennyire lenne zajos a város. Nem is értem ezt a nagy ellenállást. Csak menjenek el ezek az emberek a dugóban álló autók mellett. Büdös és zaj van, borzasztó

 • Roland Polyak

  Maximális tiszteletem Horváth Andrásnak az erőfeszítéseiért, idő és energia befektetéséért, mindenben egyet is értek vele. Én már régóta minden döntésemmel, vásárlásommal probálok környezet tudatos lenni. Nem esik nehezemre és nem drágább semmivel. Viszont nem vagyok optimista, ami a jövőnket illeti. Nézzük csak meg egy ilyen ember, ilyen videójára és az abban levő információkra érkezett reakciókat, kommenteket. Brutális mértékű az ostobaság sajnos.

 • Tamás Zsilák

  Szia András! Mind amellett, hogy hosszú, hangsúlyozom hosszútávon én is elektromos párti vagyok, DE ne hordjunk szemellenzőt! 1. Pusztán a számok tükrében: a hajók 3% -án tudunk 50%-ot faragni (te azt mondtad, hogy harmadára akarják csökkenteni a károsanyag kibocsátás!), azaz 1,5% -ról beszélünk!!! autóknál az általad vélt 60%- amit a cím alatt revideáltál már, de számoljunk azzal, azaz 60-nak az 1-2%(mert ezeket csiszoljuk)-a vagyis maximum 1,2%!!!! ellenben a 1,5%-el!!! tehát a kevés hajó korszerűsítésével jobban járunk mint a nagyon sok autó csiszolgatásával! 2. Azt érzem, hogy az állandó ki-be lépegetéssel a globális és lokális problémák között időnként félresiklunk. Egy maratoni futóverseny miatti teljes városzárással mértek szmogriadót, amikor nem közlekedhetett autó! vagyis a por mindenhol ott van, ha bent vagy a városban, ha csak a peremvidéken, és a hihetetlen nagy károsanyagkibocsátó üzemek igaz elsősorban Kínában okoznak problémát, de az mi a levegőnk is! 3. pont végül, csak mint infó, a @becsületesnepper nem a saját fejéből szedte ezt!!! Dr. Hanula Barna neve ha mond valamit, Egyetemi dékán, a témában egy nagy név, itt az ezt megelőző véleménye a témában( KÉRLEK, NÉZD VÉGIG!): huclip.com/video/7tc0HPO0sR0/videó.html

  • Tamás Zsilák
   Tamás Zsilák Napja

   @Andras Horvath megnéztem... "Kérlek soha többé ne kommenteljétek be, hogy az elektromos autó szennyezőbb mint a dízel meg a benzines" - így is lehet véleményt nyilvánítani, hogy becsukom a fülem amikor valami olyat hallanék, ami nem áll közel az én szívemhez... teljesen CO2-mentes világ, szép elképzelés!!!!! de ez egyelőre csak egy irány (ami amúgy jó), de egyszer azt mondod, hogy ez teljes CO2 mentes , majd később, hogy a németek 2050-re jutnak el odáig, hogy 50%-ot tudnak mérsékelni! vagyis annyira azért mégsem CO2 mentes! sírva könyörgöm, most akkor ne gyere nekem azzal, hogy mi lesz 2350-ben, mert azt nem csak TE nem tudod és ne is akard megjövendölni, hanem senki! Az én 1-2 százalékom zavart, de te több tíz százalékokkal elég nagyvonalúan dobálózól.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Soha többet semmit nem fogok megnézni Hanula Barnától, lásd előző videómat.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   "60-nak az 1-2%" Ezt hogy számoltad? A teljes közlekedés simán lehet Co2 és minden károsanyag mentes.

 • Péter Fehér
  Péter Fehér 2 napja

  András, tudom, hogy a fő profilod az autózás, de olyan remekül beszéltél ebben a videóban, hogy szerintem jól állna neked, ha a jövőben csinálnál videókat, amiben esetleg kifejted a fa többi ágát is. Nem is feltétlenül kellene neked mindig 3 napot azzal tölteni, hogy adatokat bogarássz össze tanulmányokból, meghívhatnál hozzáértő embereket és beszélgethetnél velük, e közben te is tanulnál. Az itthoni Exctinction Rebellion és Fridays for Future szervezeteknél találsz fiatalokat, akiktől tudnál segítséget kapni, esetleg tudnátok közösen menő videókat csinálni. November végén pedig ismét klímasztrájk, lehet arra is kimehetnél tudósítani. :) Csak ötletelek, a döntés a te kezedben, hogy hova kormányzod ezt a hajót, amiben már százezrek ültek be MIATTAD. Nagy felelősség. :)

 • Dorottya Holczer

  A globális világ vezetőinek kellene olyan törvényeket, megállapodásokat megalkotni, ahol a gyártók arra lennének ösztönözve kényszerítve, hogy minél környezetkímélően, újrahasznosítás előtérbe helyezve, legyen a gyártás és felhasználás. A fogyasztói társadalom csak a világ kínálatából tud választani. Azt gondolom nem mindig minden esetben a fogyasztót illeti a terhek. Mindezek ellenére az emberséget ösztönözni kell a környezetkímélő életre, hogy legyen JÖVŐ és ÉLET. Hasznos, tagolt, rendezett, informatív videók! Üdv.

 • seagateh
  seagateh 2 napja

  Jövőhéttől KRAZozni fogok 1. Könnyű parkolni 2. Kicsit többet fogyaszt 3. Átkozottul megbízható

 • User 525
  User 525 2 napja

  Ilyen diagramokat én is tudod készíteni Power Pointtal.

 • kovkrish
  kovkrish 2 napja

  huclip.com/video/i61OHaVRhiw/videó.html

 • Molnár Gábor
  Molnár Gábor 2 napja

  Lehet itt számokkal meg statisztikákkal dobálózni, de egy biztos, a magyar átlagember nem érett meg az elektromos autózásra. Én is nagyon szívesen vettem volna azt, ha lett volna megfelelő, és persze belefért volna anyagilag. Majd ha az állam bácsi úgy gondolja, hogy inkább azt a 190 milliárdot (és a többi focira kidobott pénzt) amit a legújabb bohócarénára elpocsékolt, inkább beforgatja állami támogatásba, és nem csak másfél millióval támogatja a "fejlődést" akkor talán lesz abből valami. De hát hülye is lenne amíg a használt autó értékesítésből meg az összes többi lehúzásból is van tetemes bevétele. Mennyi is a magyat autók átlagéletkora? 14év körül talán, mennyi az átlag értékük, 1-1,5 millió? Sokan még erre is spórolnak hónapokat, meg hiteleket vesznek fel mert az autó meg kell. De tényleg hogy engedhetne meg magának egy átlag magyar háztartás egy korlátozottan használható elektromosat? András, ha olvasod ezt, Te mivel járnál, ha lenne mondjuk 3 gyermeked, vagy akár csak 2, akiket hozni vinni kell, munkába járás, plusz bevásárlások, családi látogatások és még sorolhatnám, legyen napi 30-40km a megoldandó feladat, és nem kaptál volna egy teslát? Ja és nehezítő elemként fizetnél egy lakáshitelt, és mindezt havi 400ból kellene megoldani, és mondjuk mivel nem budapesten élnél, nincs minden sarkon busz és metro megálló. Tételezzük fel, hogy mondjuk az ideális autó egy átlag családi szedán, amit tényeg megkapsz 1-1,5 misiért. De ezt úgy gondolod, hogy inkább beletolod egy új, elektromos autóba legyen az pl az új ID3, 10 millió ft áron. Bár a családi szedán és az ID3 az lássuk be alma és körte, de zöldek vagyunk, nem baj. Ahogy néztem, pl a merkantil bank, ilyen vételátnál 2 misi önerőt kér, A maradék 8 millió, 5 érve 154000/hó. Ennyi hol férne bele az átlag magyarnak? Sokaknak 15000 ft megtakarítás nem fér bele havonta. Ez az elekromos autó magyarországon még luxus, és az is fog maradni, addig amíg az átlag embernek is megfizethető lesz. Mg egy gondolat. Nagyon kíváncsi leszek majd hogy hol lesz majd pl az ID3 14 éves korában. Vagy akár a tesla. Csak nehogy 50km-re zsugorodott hatótávval, már rég lejárt garanciás, inverter hibás roncsokként sorakozzanak valahol egy telepen....várva, hogy a szakik 3-4 autóból csináljanek egyet.

 • Roland Sulcz
  Roland Sulcz 2 napja

  @HAndrás: a fa tüzelés szennyezőségével kapcsolatban kicsit vitatkoznék veled... ha kiszáradt a fa és erre termelt fából fűtünk és újra ültetik a fákat akkor nem rossz szerintem a co2 lábnyoma a fának... Persze sok a ha ... illetve nem mindegy milyen hatásfokú kazánban égetik el... Néha nagy hidegben kandallónkba be szoktunk gyújtani (vizes fából napi 40 kg ment el körülbelül, 1 éves szárított fából 20-25 kg, 2 éves szárított fából viszont már 1 begyújtás elég cirka 15 kg és nem kell többször rárakni...), gázból ilyen időben napi 5-6 m3 kell. Természetesen mit tudunk kiváltunk árammal (és napelemmel) és klímával fűtünk, de 100%-ban nem tudjuk kiváltani a gázt így évi 500 m3-t fogyasztunk kb (korábbi 1000 m3 helyett)... erre pedig erdő telepítést szeretnék majd csinálni, hogy az így még plusszos co2 mérlegünket nullázni tudjuk, csak az erdő telepítés nem annyira egyszerű téma... (földvásárlás és a többi)

  • Roland Sulcz
   Roland Sulcz Napja

   @Andras Horvath tudom elég sok projekt van, de sajátot szeretnék, mert így tudom azt biztosan, hogy míg élek nem irtja ki senki :)

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Erdőre van megoldás, lesz róla videó. :)

 • KawaZXR250
  KawaZXR250 2 napja

  Az oké, hogy az autók szennyezek és közük van a globális felmelegedéshez, (minimálisan) de ha nem lennének autók, akkor is lenne globális felmelegedés. Nézd meg hogy régen hogy álltak a földrészek és hogy most hogy állnak. Távolodnak egymástól, és kezd átalakulni az időjárás. Ahol hideg van szép lassan olvad a jég.. és ez nem az autóktól van. Arra nincsenek is autók..és régen se voltak autók, mégis egyre jobban melegedett a bolygó. Tehát ez a "vegyél elektromos autót" még mindig marketing duma. Ha annyiba kerülnének mint egy 10 éves benzines autó akkor oké, de most még ne adósítsátok el magatokat, hogy hitelre vesztek ilyen szutykokat..

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   Az a baj, hogy te is csak szalagcímeket olvasol. A klíma több százezer év alatt változott annyit, mint amióta az ember elkezdett iparosodást játszani. xkcd.com/1732/

 • dekacster
  dekacster 2 napja

  11:53 tudod mennyi, nálad tájékozottabb ember nézett már ennek utána? :DD esetleg dízelbotrány? :DDD mert ugye az nem pont ugyanez, csak sokkal kevesebb ellenőrző szereplővel. majd azért nyomjál le egy kört a rakparton kis forgalmas időszakban a turista hajók mellett. aztán ezt majd szorozd meg Kopasz szarjaival, aztán rájössz, hogy tényleg nem mutogatni kellene a másikra, ugye. :DDDDDDDDD azért ez így sokkal nagyobb mellény, mint ami rád fér, influencer uram.

  • dekacster
   dekacster Napja

   linkeld már be pls, aztán ha gondolod ott is leintegrálom neked a szívbe markoló igazságot :D am sziget felejtős, főleg nyáron. én a dagály és a dráva között szoktam tolni a köröket, ott már kevésbé szarabb a levegő, még annyira nincs is tele koca futókkal.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath Napja

   dekacster inkabb nezz utana, vannak szep meresek erre, ahelyett, hogy talalgatsz. Es igen futottam. A rakparton az autok felett futni gyilkos, a szigeten kellemes.

  • dekacster
   dekacster Napja

   Apa, futottál már a pesti rakparton csúcsidőn kívül, amikor csak a kedvenc mahartos szarjaink süllyednek el, az úttesten meg a legszennyezőbb a teslás taxis haverunk? nem a dunakanyarban a horgászok melletti fingszagról beszélek. a szeled, amiről meg asziszed, hogy milyen tiszta, az meg fújja az arcodba a jó kis 2t ilyen olyan olajjal égetett lélekvesztő mérgét. aztán, ha még szerencséd is van egy jó dugóval, akkor Kopasz behozott szara ott regenerál az orrod alatt. a wltp-s kollégák meg ilyenkor jogi hiátusba kerülnek :D aztán voilá, kész is a gyengén képzett pr-osok lázálma.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath 2 napja

   Budapesten a dunaparton a legtisztabb a levego. Csak mondom. A rakparton dugoban pfogo autoktol fulladsz meg ha ott setalsz, nem a hajoktol.

 • Pap Irvine
  Pap Irvine 2 napja

  Ez is olyan, hogy vhol spórolni kellett. Aztán a leghitványabb anyagokból összedobálták ahogy minden elektromos autónál. Nem tudom nagyon tetszik ez az elektromos autózás, de ez a kispórolunk belőle mindent az visszatart.

 • Sándor Barta
  Sándor Barta 2 napja

  A BMW is ébredezik a 2013-as i3 után jövőre jön az i4, bár a nürburg ringi TESLA model S Plaid vs Taycan versenybe nem fog beleszólni

 • Ertz Asdf
  Ertz Asdf 2 napja

  Helló. Szerintem az emberek többsége nem érti miért jó az elektromos autó akkor csak egy pici részét talán megértenék,hogy a városok legyenek élhetőek ahogy te is mondtad.

 • Attila Fecskovics

  A Becsületesnepper nyilván abból él ha minél többen vesznek autót Tőle vagy a többi neppertől. Neki nem biznisz ha félnek az emberek a dieseltől vagy benzines autótól és ezért próbált egy tanulmányal előállni. András a másik oldalon áll minden szponzora megújuló energiákkal foglalkozik. Végre két híres magyar vloggoló érdeke összeütkozik és ebből lehetnek érdekes videók. Ajánlom mindenki figyelmébe a Becsületesnepper Tesla P10D vs Passat videóját. Látható, hogy még egy ilyen csúcs Tesla nem tudja felvenni a versenyt egy egyszerű diesellel.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath 2 napja

   Ugyanazt az utat mi 4 oraval gyorsabban futottuk. Ha nem tol 100 szazalekra, sporolt volna egy csomo idot.

 • SnippyxSnoop
  SnippyxSnoop 2 napja

  Az elektromos áram előállítása a globális co2 kibocsájtásnak a ~24%-a, de használjunk elektromos autót??? Ingyen TESLA-t mindenkinek :D :D :D A 4 millió tanulmányt végigolvasó Handrás majd megoldja... Majd amikor az importőrök és a többi bürokratikus aktatologató, ja és persze Elon Musk nem pakolja rá a "kis" hasznát a termékekre és a hétköznapi ember is megteheti majd, hogy ilyen autóval járjon, akkor talán lesz változás. Mondjuk utána majd egy kontinens fog kelleni, ahová elrakjuk a döglött akksikat, de az már kit érdekel, nem?

 • valadiistvan
  valadiistvan 2 napja

  Andris nagyon hibás a koncepciód.

 • Máté Tar
  Máté Tar 2 napja

  András, az üvegházhatású gázok nem egyenlők a szén-dioxiddal, emellett meg kell jegyeznem hogy a co2 nem a legintenzivebben a felmelegedést kiváltó gáz, csak a legnagyobb tömegben kibocsájtott. Fontos továbbá hogy a kén-dioxid tartózkodási ideje a légkörben közel 10-szerese a co2-nek márpedig a hajózás során, ahogy te is mondtad, az a legnagyobb volumenben kibocsájtott szennyező. Természetesen a lokális légszennyezésnek valóban a gépjárművek az elsődleges kibocsájtói, de globális léptékben vizsgálva már a jelentőségük csökken. Pontosan emiatt kell a hajózást is szabályozni, illetve co2 egyenértékben kellene számolni a teljes uhg emissziót és úgy kapnánk megfelelően reprezentativ összehasonlitasra alkalmas arányokat, számokat. Mindezzel nem azt mondom, hogy az elektromos járművek terjedése és a belsőégésű motor hajtotta gépjárművek környezetvédelmi szempontú hatékonyságának fejlesztése nem fontos sőt inkább kivánatos, de emellett sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapjon a közlekedés és szálltmányozás többi ágának kibocsájtás szempontú fejlesztése.

 • István Tamás
  István Tamás 2 napja

  A videó legnagyobb problémája, hogy "Becsületes nepper" videója a TotalCar győri mesterkurzusára épül amit a Széchenyi István egyetem egyik tanszék vezető dékánja tartott. Fene tudja miért, de az az előadás valahogy hitelesebb mint ez a videó. Nem mellesleg ez a vita arról szólt eredetileg, hogy a most gyártott diesel autók az 50 évvel ezelőtt gyártott diesel autók káros anyag kibocsájtásának csak már néhány százalékánál járnak, tehát itt lefaragni már nem vagy csak alig alig lehet valamit. Ezzel szemben a hajók nagyjából ugyanazzal a technológiával működnek és ráadásul az olajgyártás során megmaradt ipari hulladékot égetik el bennük. És még egy a győri előadáson bemutattak egy műhold képet az európai légszennyezésről. És hát a német és olasz szénerőművek viszik a prímet a nagy városok nem is látszanak. Szóval az az elektromos autó ami német vagy olasz áramot is kap nem szennyez , hanem az erőmű környékén és csak később érkezik ide a széllel.

 • Péter Bánki
  Péter Bánki 2 napja

  Kedves András ! Mindig élvezettel szoktam nézni a videóid.Egyszerűen mert bemutatod az autóipar műszaki újdonságait és modelljeit, akár gyakorlatban tesztelve.Ez szerintem tök jó.A nagy felzúdulást magad váltottad ki amikor nekimentél Dr.Hanula Barnának szakmailag igazából nem megalapozott módon.Dr.Hanula Barna Széchenyi István Egyetem egyetemi docens és az Audi Hungária Járműmérnöki Tanszékcsoport dékánhelyettese.Előadása magasszínvonalú és szakmailag megalapozott.Előadásában vázolta az elektromos autózással kapcsolatos problémákat illetve a közlekedés környezeti hatásait.Szerinted teljesen mindegy, hogy CO2 vagy Nitrogénoxid vagy fékpor.Azért ennél komolyabb Hanula Barna előadása.Javasolnám, hogy nézd végig.Alapvetően hibásnak látom, hogy úgy állítottad be Hanula Barnát mint a Föld gyilkosát.Egy gondolkodó mérnökről beszélünk aki a szakmájának a csúcsán van.Nem állította azt, hogy nincs létjogosultsága az elektromosnak.Azt viszont határozottan állította, hogy a legfontosabb kérdés, hogy mennyire szennyezi vagy sem a környezetet az a technológia aminek segítségével előállítjuk az elektromos áramot.Hiába vesz a tudatos vásárló elektromos autót addig amíg zömében fosszilis tüzelőanyag égetésével tudunk előállítani plusz energiát.Önmagában az elektromos autózás nem oldja meg a klímaváltozást.A légszennyezéssel kapcsolatos kijelentésed is pongyola.Nem keverendő a globális kibocsátás az európaival vagy a magyarral.Abban persze tökéletesen igazad van, hogy mindenhol csökkenteni kell ahol lehetséges.Van más probléma is.Amíg alig van az utakon elektromos autó, addig elég könnyen megoldható a töltés út közben.Mi lesz akkor ha pl. 1 Tesla töltőre 5-10000 autó jut.Hogy oldja meg az otthoni töltést aki a panelház 10. emeletén lakik ? Ha minden autó gyorstöltőt akar használni akkor annak valami gigantikus teljesítmény igénye lesz.Milyen keresztmetszetű kábelek és milyen villamos hálózatra lenne szükség ehhez ? Mennyivel növekedne meg az áramfelhasználás ? Mivel lehetne ezt a horror többletet előállítani ? Mert napelemmel nem.Az a véleményem András, hogy konzultálj szakemberekkel mielőtt ílyen nyilatkozatokat teszel.Nekem is tetszenek az elektromos autók, de külön kell választani a valóságot az érzelmektől.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath 2 napja

   10 szazalekkal none, aminel sokkal sokkal tobbet megtermelhetnenk a tetokon. Ja bocs, tudom. hanula szerint a napelem netto co2 termelo. 😂

 • Gábor Szikszai
  Gábor Szikszai 2 napja

  www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions Ugyan Amerikara vonatkozik ez a 2017es kormany adat, de szerintem arányaiban jellemző az egész világra. Ha sikerülne mindenhol a villamosenergia előállítását atom vagy megújuló energiára cserélni már ott lenne közel 30 % csökkenés. És nem is beszélve a gyártási szennyezésekrol. (amiben persze benne van az elektromos autónak a legyartasanak a CO2 terhe is, amit már a megvétele után hordozza magával és folyamatosan adja le az élettartama alatt)

 • Dávid Polonkai
  Dávid Polonkai 2 napja

  Úgy érzem itt még mindig össze van keverve két fogalom. Az egyik a globális felmelegedés kérdésköre, a másik pedig az élhető városi környezet. A kettő véleményem szerint nem keverendő össze, továbbá sosem lenne szabad együtt tárgyalni. Az elektromos autózás kifejezetten hasznos és szükséges újítás a városi közlekedésben, azért, hogy belégzésre alkalmas legyen a levegő. Ahogyan azt András is elmondta itt. Ez azonban szerintem nem függ össze szorosan a globális felmelegedéssel. Az elektromos autók vajmi keveset tesznek hozzá ez utóbbi probléma megállításához. Ha holnaptól minden hagyományos autót elektromosra cserélnénk, se állítanánk meg ezt a folyamatot. Az ennél sokkal bonyolultatbb, összetettebb és több tényezős.

  • Dávid Polonkai
   Dávid Polonkai Napja

   @Andras Horvath még nem láttam, de akkor majd pótolom :)

  • Andras Horvath
   Andras Horvath 2 napja

   Dávid Polonkai a mult heti videom errol szolt amit irsz.

  • Dávid Polonkai
   Dávid Polonkai 2 napja

   @Andras Horvath Jó értem, igazad van, tényleg nem elhanyagolható, de ott van még 92%!!!. Én csak arra gondoltam, hogy a fejekben néha a kettő teljesen összefügg. Legyen mindenkinek elektromos autója és megmentettük a Földet. Nem, nem fogjuk ennyivel. Főleg nem ha azt is megnézzük, hogy milyen lassan terjednek ezek az autók. Valahol láttam egy videót, ahol azt írták, hogy 2040-re lesz Amerikában az összes autó 35%-a elektromos. Ha ezt most pongyolán kivetítjük globális méretekre, akkor 2040-re a 8% 35%-át értük el. Érted mire gondolok? És ezt a 8%-ot sem vehetjük úgy hogy sztornózzuk az egész globális káosanyag kibocsátásból, mert az elektromos autó gyártásnak és az azt hajtó áramnak is lesz ökológiai lábnyoma, hol több hol kevesebb, attól függ milyen módon állítjuk elő az energiát.

  • Andras Horvath
   Andras Horvath 2 napja

   Vajmi keveset? 8 szazalek globalisan.

 • Horváth Krisztián

  Kedves András, nálad sokkal okosabb emberek foglalkoznak ezzel a témával és nem is kell külföldre menni hozzá: huclip.com/video/ZHgKZzlNtIA/videó.html. Többségében tudományos forrás nélküli oldalakat jelölsz meg és a videóban gagyi, a diagram alapján beazonosíthatatlan forrásból származó pájcsártokat használsz. Nyilván ez(eke)t a legkönnyebb berakni, hiszen ha a kedvenc kulcsszavaidra keres rá vki a neten, rögtön ezeket dobja ki a Google. Ebben a témában talán jobb helyeken kellene körülnézned és frissebb adatokat is használni, közölni (pl.: ourworldindata.org/co2-and-other-greenhouse-gas-emissions), ha már ekkora influenszer és CO2SAVETHEPLANET nagykövet lettél. A videóid addig voltak jók, ameddig elektromos járműveket mutattál be. Ezek a cokettős videóid borzalmasan gyengék, számomra semmitmondó hulladékok. Nyilván nem lehet ~15 perceben elmondani mindent, na de a legalább a source-oknál jelölj meg néhány HITELES forrást (hátha vki szeretne utánaolvasni), ne quora-t és társait. Legközelebb majd a gyakorikerdesek.hu jön? Vártam a csodát ettől a videódtól a témában, de nem kaptam semmit. Olyan dolgokról beszélsz amit az átlag már rég tud... Vannak olyan chartok is, amelyeken azt ábrázolják, hogy egy ember a teljes életciklusa alatt mennyi CO2 ekvivalensnek megfelelő káros anyagot termel és h a "fejlődő" országokban születésszám szabályozásával ez hogyan befolyásolható, ezt is meg kellene mutatnod legközelebb, mert ezzel lehetne tenni a legtöbbet

  • Andras Horvath
   Andras Horvath 2 napja

   Ott vannak a forrasok. A szuletesszam nem fog valtozni, minden mason tudunk valtoztatni.